Når ruskeværet kommer, er det godt å kunne sitte inne med et glass og se ut på alt man slipper å forholde seg til. Så fint at jeg har smakt noen passende rødviner i det siste, da!
Montecillo Gran Reserva 2011
Noe så klassisk som en rioja! Da er det snakk om en spansk rødvin fra regionen med samme navn, laget på druen tempranillo. Denne er typeriktig, med lukt og smak av mørke bær og varme krydder. Litt rustikk, men ikke for fatpreget, slik noe rioja kan være. Ganske slank og lett, fortsatt syrlig, med innslag av urter. Denne «drikker godt nå», som en del vinskribenter ville sagt. Det er en anglisisme, en fornorsking av et engelsk uttrykk, og det betyr rett og slett at vinen har nådd et punkt i modningen der det passer å drikke den, der det er balanse mellom friskhet og utvikling. I dette tilfellet har det gått ni år, og nå synes jeg altså at denne viser seg fra en fin side, og at man får mye for pengene.
BU, 255 kroner, polnummer 753601
Yalumba Y Series Tempranillo 2019
Her kommer en annen og helt annerledes tempranillo! (Hva med å smake disse to ved siden av hverandre?) Her er den spanske druen dyrket i Australia, og så er det fjorårets årgang, så denne vinen er ung og fruktdreven. Den er rubinrød i fargen, med lukt og smak av kirsebær, plommer, krydder og litt kakao. En relativt saftig og lett affære, men med fin tanninstruktur – og så har den god syre, noe som gjør den lettere å pare med vegetarmat enn en del mer tradisjonell tempranillo. Denne er vegansk, forresten.
Basis (kategori 5), 164 kroner, polnummer 11983801
Atma Red 2018
Rødvin fra Hellas er i vinden! Her har vi en interessant sak som er laget av druene xynomavro og mandelaria. (Nei, jeg kjente heller ikke til dem, hoho.) Vinen har varm rødfarge og intens nese, og byr på tranebær, kirsebær og bjørnebær. Fruktig og lettdrikkelig, umiddelbar og sjarmerende. Myk og fin høstvin.
BU, 160 kroner, polnummer 12206901
Paolo Scavino Barolo 2016
Barolo er en kjent og kjær vintype, men den kan være litt utilgjengelig for mange, både i pris og på smak – druen nebbiolo er særegen. Her har vi en variant på halvflaske, for dem som bare vil ha et par glass, eller som vil prøve seg litt fram. Vinen har litt kandisert nese, med røde bær og et hint av anis. Rund følelse, fin og sødmefull fruktighet og fast avslutning, men med tanniner som ikke er for krasse. Flott syre og godt integrert alkohol. Storebroren på helflaske er for øvrig utsolgt.
BU, 292 kroner, polnummer 10837902
Yelland & Papps Second Take Shiraz 2018
Denne vinen ble tappet i et opplag på 3200 flasker, og alle er nummerert – sånt er jo litt gøy i seg selv. Bak navnet på produsenten skjuler det seg et ektepar, Susan og Michael, som driver en liten vingård i Barossa Valley i Australia. Druen shiraz kalles også syrah her i Europa. Denne har dyp og kjølig farge, med lukt av bjørnebær og blåbær, litt pepper og og noe som minner om blyantspiss. Smaken er full av ulike skogsbær, og her får man fin fylde og snille tanniner. En rund og innsmigrende vin, som sitter lenge. Denne er uklaret og ufiltrert og dermed også vegansk.
BU, 300 kroner, polnummer 11842501
Nyt høsten, dere!
Oppdaget nettopp bloggen din og jeg vil bare si at den virker veldig interessant! Skal begynne å følge med her 🙂
LikerLiker
Så hyggelig å høre, Trude! Velkommen skal du være!
LikerLiker