Er vinen vegansk?

I utgangspunktet er svaret ja. Vin i seg selv er både vegetarisk og vegansk. Det er gjæret druesaft, tross alt. (Høres ekstra godt ut når man bruker det uttrykket, sant?)

Situasjonen kompliseres noe fordi de fleste vinprodusenter velger å klare vinen sin. Det er en prosess som fjerner partikler i vinen, for å unngå at den blir tåkete på flaska. Dette er strengt tatt ikke nødvendig, det er en rent kosmetisk endring, rett og slett fordi de fleste forbrukere mener at vinen ser mer fristende ut når den er klar.

Partiklene som gjør vinen tåkete er av typen proteiner, som kalles kolloider. De er knøttsmå, for små til at de fanges opp under filtrering. Klaring går derfor ut på å tilsette vinen nye proteiner, som «henger seg på» dem som finnes der allerede, slik at de blir større og kan filtreres ut. Etterpå er proteinene borte, både de som var i vinen opprinnelig, og de som ble tilsatt.

En tradisjonell type klaring er bruk av naturlige proteiner fra egg, melk og fisk (henholdsvis albumin, casein og isinglass). Disse stoffene blir ikke værende i vinen. Dermed er det opp til hver enkelt hva som veier tyngst – hvorvidt vinen faktisk inneholder animalske stoffer (noe den altså heldigvis ikke gjør), eller hvorvidt slike stoffer er brukt i tilvirkningen.

Om produsenten velger å bruke andre ting, som karbon eller bentonitt (en type leire), er hele prosessen veganvennlig. Dette blir stadig vanligere, og det er jo gledelig.

Merking av vin varierer med hvor den kommer fra, og det finnes ulike sertifiseringer, men det er sjeldent påbudt å opplyse om klaringsstoff. Står det ingenting på etiketten, kan vinen være klaret med animalsk protein. Med mindre man ser at den er uklar/tåkete – da er den ikke klaret (og kanskje ikke filtrert heller), og dermed er den vegansk.

Hos Vinmonopolet er klaringsmetode iblant nevnt under punktet «detaljer» i beskrivelsen av vinen. Norsk vegansamfunn har for øvrig laget ei liste over viner som er produsert uten animalske virkemidler som finnes i polets katalog. Man kan også søke opp viner (og andre drikkevarer) i den internasjonale databasen Barnivore. (Den er riktignok ikke særlig godt oppdatert, dessverre.) Finner man ikke svar på noen av disse stedene, kan man sjekke produsentens hjemmesider, eller kontakte dem og spørre.

Her på Vin og vegetar vil jeg opplyse om det dersom jeg vet at et produkt er vegansk, sånn til informasjon.

Uansett behøver man ikke være redd for å faktisk få i seg animalske stoffer når man drikker vin. Det er jo greit å vite for alle!

Untitled / Tomasz Bazylinski / tookapic
Foto: Tomasz Bazylinski via Tookapic
vin til vegetarmat, vegansk vin, vegetarisk vin, vegetarvin, vin til vegetar, veggisvin, vin for veggiser, vin til veggismat

Reklamer