Alternativer til prosecco på fest

Skal du på fest og ha med deg ei flaske bobler? Pleier du som regel å kjøpe prosecco? Da er du ikke alene! Nettopp det er trolig litt at grunnen til at så mange blir ved sin prosecco-lest; det er trygt, man vet hva man får, det er lett å finne i butikken, lett å uttale, lett å drikke, lett å bare fortsette å kjøpe uten å måtte tenke for mye. Det er vel og bra, men autopilot er kanskje litt kjedelig i lengden? Hvis du er klar for noe litt mindre …lett, og litt mer spennende, så har jeg noen tips til deg!

Vanlig prosecco kommer fra Italia, som regel fra Veneto-regionen, og består av én drue som heter glera. Vinen lages på en relativt enkel måte, i svære ståltanker, og kan masseproduseres i stort monn på ganske kort tid. Dette betyr at det er litt begrenset hvor mye kompleksitet det ferdige produktet kan få, og også hvor stor variasjon man kan finne innenfor denne kategorien. Derfor er det fint å kunne variere med andre typer musserende, som for eksempel kommer fra andre land, som lages av andre (og ofte flere) druer, og som gjerne er et resultat av en mer komplisert produksjonsprosess – den såkalte tradisjonelle metoden, som vi kjenner fra Champagne-regionen i Frankrike. Det fine er at det ikke engang trenger å koste mer, men du får mer smak og kvalitet for pengene dine!

Her følger sju alternativer til prosecco, fra fem forskjellige land. Alle disse vinene koster mindre enn 170 kroner, og flere av dem koster under 150. Likevel kan jeg love at de byr på akkurat like mye sprudlende glede som proseccoen gjør – og mer til!

Tutto è Possibile Less is More Frizzante
Vi tar en myk overgang, for akkurat denne vinen er faktisk italiensk og laget på prosecco-måten, men av en annen drue, og den utgjør en verdensnyhet! Dette er en perlende vin på plastflaske, den første i sitt slag, så den veier lite og er praktisk å ta med seg. Her får man smak av steinfrukt, sitrus, blomster og et hint av salt, og vinen er mer slank og elegant enn en typisk prosecco. En perlende vin har for øvrig litt mildere bobler, og denne inneholder også mindre sukker enn de mest populære prosecco-variantene (de grønne og den med hesten, vet du), så hvis du vil ha noe lettdrikkelig med mindre bruspreg som fortsatt føles kjent, er dette et fint sted å starte!

Alle vinene herfra og ned er laget ved bruk av den tradisjonelle metoden. Man kan se etter ordene méthode traditionelle, método tradicional, metodo classico, cap classique eller lignende på flaska, slik at man vet hva man har å gjøre med!

Fleur de Vignoble Crémant de Bordeaux Brut
Nå beveger vi oss til Frankrike, kanskje boblenes land framfor noen!  Denne vinen er også ny, og den lages hovedsakelig av en drue som ellers brukes mest til rødvin, noe som gjør at den får et spesielt fruktig og sødmefullt preg, selv om den er tørr. Her smaker det røde epler og lime! Hvis du vil ha det friskt, men ikke altfor syrlig, så prøv denne.

(Oppdatering: Det er visst tomt på nettlageret for Fleur de Vignoble, men på man kan legge igjen eposten sin og få beskjed når det kommer påfyll!)

Veuve Ambal Crémant de Bourgogne Grande Cuvée
Her har vi nok en crémant, altså en fransk musserende vin som produseres på samme måte som champagne, bare på et annet sted i landet. Nå er vi i regionen Bourgogne, og det er kanskje det området som er nest mest kjent for sprudlevinene sine. I denne har de hatt oppi en liten andel lokale druer, noe som gjør den ekstra sammensatt på smak.

Federico Paternina Banda Azul Brut Vintage
Da er vi over i Spania! Her lager de cava, de mest budsjettvennlige kvalitetsboblene! Det virker som at spanjolenes sprudleviner sto veldig sterkt i Norge på åttitallet, før italienernes produkter presset dem ut på sidelinja. Både rart og synd, spør du meg! Denne vinen er laget av de tre klassiske druene som gir cavaen sitt særpreg, og den smaker mer enn den koster.

Codorníu Limited Edition Brut Rosé
Vi tar med en rosa vin også! Den hvite søsteren til denne vinen er allerede utsolgt, og ettersom denne kommer i like festpyntet flaske og er laget i samme modne stil, tipper jeg at denne også vil forsvinne ganske fort. Codorníu er for øvrig den aller eldste cavaprodusenten; grunnleggeren av dette vinhuset var først ute med å la seg inspirere av franskmennene og lage skikkelige spanske bobler. Vi skylder ham en takk!

Kein Name Riesling Brut
Tyskland er heller ikke tapt bak en vogn! Deres musserende heter sekt og kommer i ulike varianter og prisklasser, men tyskerne skriver gjerne (klassiche) flaschengärung på dem som er produsert på ordentlig vis. Denne utgaven er laget av ren riesling, tyskernes nasjonaldrue, som mange allerede har et forhold til, og som er kjent for å være både fruktig og frisk. Denne er ikke noe unntak!

Cabriz Espumante Natural Bruto
Vi avslutter med en sprudlevin fra Portugal, for hvorfor ikke? Denne kommer fra en produsent som er relativt ny på det norske markedet, og den inneholder en spennende blanding av tre druer. Dette er den tørreste vinen på lista, så hvis du er i humør til noe ganske syrlig og livlig, prøv denne. Den er matvennlig også!

Ikke verst, sant?
Håper det kan friste å oppgradere festboblene denne vinteren!
Smil og skål herfra!

Foto: Aleisha kalina via Unsplash

En kommentar om “Alternativer til prosecco på fest

  1. Tilbaketråkk: Et dryss kanel

Legg igjen en kommentar, da vel!