Skikkelig kosemat til regntunge sensommerdager, nå som rotgrønnsakene er i sesong!
Shepherd’s pie (altså gjeterens pai) er en tradisjonell rett fra De britiske øyer, av typen klassisk husmannskost. Det er ikke egentlig noen pai, men en form toppet med potetmos. Originalen inneholder fårekjøtt, og som regel løk, gulrot og tomat i tillegg til «lokket» som er laget av potet. Jeg har tatt vekk kjøttet og erstattet det med grønne, gode greier, hoho.
Jeg valgte å beholde løk og gulrot fordi de liksom hører med, men ellers er det egentlig bare å bruke det man liker og har liggende. I mitt tilfelle ble det sukkerterter og kikerter, samt gul bete, for den er så god akkurat nå!
Ingredienser
(middag til to personer)
en halv løk (gul eller rød)
et fedd hvitløk
en gul bete (kan også være hvit eller polkastripet, eller byttes ut med samme mengde kålrot)
to gulerøtter
en neve sukkererter
en boks hermetiske, hakkede tomater
en boks kikerter
en spiseskje rømme (kan sløyfes for en vegansk shepherd’s pie)
salt, pepper og gressløk (gressløken kan erstattes med andre urter, ferske eller tørket)
omtrent 300 gram potetmos (vi hadde noe til overs fra dagen før, men man kan enten lage selv eller bruke noe halvferdig fra pakke/pose)
Framgangsmåte
Sett stekeovnen på 200 grader og smør en ildfast form.
Finhakk løken og hvitløken. Kutt gulerøttene, beten og sukkerertene i litt større biter, og skyll kikertene.
Ha smør eller olje i ei stekepanne, og stek løk og hvitløk i noen minutter, til de er blanke.
Tilsett boksen med tomat, og så bete og gulrot. La det hele putre i omtrent ti minutter, til tomatsause har kokt inn litt og rotgrønnsakene begynner å mørne.
Tilsett kikerter og sukkererter. Rør inn ei spiseskje rømme og smak til med salt, pepper og gressløk (eller annet krydder) etter ønske. Stek i fem minutter til, slik at alt blir gjennomvarmt og godt blandet.
Hell det hele oppi den ildfaste formen, og fordel det jevnt utover. Legg potetmosen oppå som et lokk – og bruk gjerne gaffel, så får du fine striper!
Sett formen midt i ovnen og stek i omtrent femten minutter, til det bobler langs kantene og toppene på potetmosen har fått et gyldent skjær.
Hurra, nå er det klart! En sunn, mettende og god middag!
Vinforslag
Til denne retten, med sødmefulle rotgrønnsaker og tomat, smaker det best med en tørr hvitvin som er tilstrekkelig syrefrisk. Vi kan for eksempel se til Italia, for det er mange tomatbaserte retter i det italienske kjøkkenet. Hva med en vernaccia fra Toscana, for eksempel denne? Ellers er fransk chenin blanc , for eksempel fra Loire, et godt og anvendelig følge til denne typen mat (og det skulle ikke forundre meg om denne fra Sør-Afrika også kunne passe). Grüner veltliner fra Østerrike er også en mulighet, for den er frisk og gjerne litt pepret i smaken, og dessuten kan man alltids prøve seg med en tørr, tysk riesling også, for det er en aromatisk og veldig allsidig drue.
Det var fire forslag på rappen, håper det smaker!
Vel bekomme – og skål!