Matvennlig vernaccia

Lyst til å prøve noe nytt?
I dag vil jeg tipse om en spesiell og morsom vin,  som passer utmerket til tomatbaserte grønnsaksretter!

Vernaccia di San Gimignano er ikke så lett å uttale, men desto lettere å drikke. Denne forfriskende hvitvinen kommer fra Toscana i Italia – en region som strengt tatt er mest kjent for røde viner, men som har mye annet å by på. Blant annet den lokale druen vernaccia, med sin lange historie og karakteristiske smak.

Tradisjonelt ble vernaccia mye brukt i Toscana, allerede på 1200-tallet, men den holdt på å forsvinne helt fra vinmarkene i starten av forrige århundre. Den er nemlig mer krevende å dyrke enn en del andre hvitvinsdruer, så vinbøndene prioriterte mer medgjørlige vinplanter, og andre, lettdyrkede druer fikk spille hovedrollen. Nå har imidlertid den gamle, lokale druen fått sin renessanse, og innholdet i denne flaska er 100 % vernaccia.

Første gang jeg luktet på denne vinen, tenkte jeg: «Mat!» Det lukter som om noen har satt over pastavann og hatt oppi en buljongterning. Det lukter som å stå på kjøkkenet og være skrubbsulten og vente på at risottoen skal bli ferdig. Jeg får ikke bare lyst til å drikke vinen, jeg får lyst på mat i tillegg.

Vinen er strågul i fargen, og foruten sitrus og nøtter lukter den av noe grønt. Noe urtete og grønnsaksaktig, noe som minner om selleri. Dessuten har den et spennende hint av salt. Smaken følger opp, med frisk syre og god konsentrasjon, og med et fint saltpreg mot slutten. Denne vinen skiller seg ut, synes jeg. Gøy og godt!

Passer utmerket til tomatbaserte gryter og pastaretter, eller til couscous og risotto med for eksempel selleri og tomat, samt til klare supper og til faste oster.

Vinen finnes her på Vinmonopolet, og har en hyggelig prislapp på 149 kroner.

Takk til Brand Wine Estates for smaksprøven!

Reklame

2 kommentarer om “Matvennlig vernaccia

Legg igjen en kommentar, da vel!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s