Eggepanne med ost, paprika og purre

Eggepanne med ost, paprika og purre / vinogvegetar.no

Dette er en rett som jeg forbinder med barndommen, for moren min pleide å lage den jevnlig, og oppskriften står i et gulnet hefte fra 1983. Den er like god i dag!

Når familien samles er det greit å slippe lange økter på kjøkkenet, og heller bruke tida sammen. Enkel og rask mat som krever lite oppvask, og som smaker og metter, og som kan serveres med en klype nostalgi – det er optimalt!

EGGEPANNE MED OST, PAPRIKA OG PURRE
Passer som middag til fem personer, eller til ti som en del av koldtbord/tapas

Ingredienser

10 egg
500 gram Jarlsberg eller annen god hvitost
1/4 liter fløte
1/2 ts salt
1 liten rød paprika
1/2 purre

(Jeg har halvert den opprinnelige oppskriften, for originalen er ment for svære sammenkomster. Med andre ord kan man gjerne doble denne oppskriften og lage en stor langpanne i stedet, om det blir ekstra mange rundt bordet!)

Framgangsmåte

Forvarm stekeovnen til 200 grader.
Hakk paprika og purre i små biter, og riv osten. Visp eggene sammen med fløte og salt. Hell blandingen i en halv langpanne som er godt smurt eller kledd med bakepapir. Dryss over ost, paprika og purre.
Sett herligheten midt i ovnen og la den steke i ca. 25 minutter, til den har blitt fast og gylden.

Denne oppskriften er et ypperlig utgangspunkt for eksperimentering og tilpasninger. Man kan selvfølgelig bruke andre grønnsaker om man vil, eller røre inn ferske urter i eggeblandingen, bytte ut litt av hvitosten med en annen, mer smaksrik type som parmesan. Her kan man prøve seg fram som man vil, samtidig som denne klassikeren smaker nydelig akkurat som den er.

Eggepannen kan skjæres i store stykker og serveres varm som hovedrett til fem personer, med for eksempel salat og brød ved siden av. Den fungerer også utmerket lun eller kald, i mindre biter til tapas eller koldtbord, eller som turproviant i en matboks når man skal til fjells – og eventuelle rester er skikkelig gode på brødskiva! Med andre ord kan den passe til så mangt, og det er nok litt av grunnen til at den fortsatt er en gjenganger i vår familie etter mer enn 30 år.

Vinforslag

Til denne ganske mektige retten smaker det med en forfriskende hvitvin, som er syrlig nok til å skape balanse i måltidet. Samtidig krever ost, egg og fløte at vinen har en viss fylde og struktur. En god følgesvenn finnes i Spania, i den nordvestlige regionen Galicia. Her dyrkes druen albariño! Den gir viner med smak av sitrus og steinfrukt, som iblant får snev av blomster og urter, som alltid er livlige og syrefriske.
Jeg har gode erfaringer med denne, som man får til den hyggelige prisen 155 kroner. Vil man kjøpe en boksvin og ta med seg på hytta, vet jeg at denne nylig ble anbefalt av Liora Levi, og hun er alltid til å stole på.

Se for øvrig dette innlegget med vinanbefalinger til alskens eggeretter!

Velbekomme og god påske!

Reklamer

Legg igjen en kommentar, da vel!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s