«Fem gule enker og korken i taket», sang et eller annet danseband på nittitallet. Da var jeg for ung til å skjønne hva det handlet om, men nå vet jeg at Veuve Cliquot-champagne gjerne kalles «gul enke», og ikke minst at korkene ofte spretter i festlig lag!
Ekstra stas blir det om noen har sabel – det er noe helt eget ved å åpne ei flaske musserende med sverd, liksom. Denne metoden brukes gjerne i bryllup og andre høytidelige sammenkomster. Det er en tradisjonell (og effektiv) måte å gjøre det på, og ikke minst ser det ganske så imponerende ut! Korken flyr avsted, og når man finner den igjen, ser man at den har fått magebelte, som om den har pyntet seg i anledning feiringen. Man kutter av toppen på flaska, slik at korken blir sittende fast i tuten! Ganske stilig!
Sablering, som det kalles, er faktisk ikke så vanskelig som det virker. (Jeg lærte det som en del av sommelier-utdannelsen i Oslo, og fikk det til på første forsøk, og det var så gøy!) Jeg vil riktignok ikke anbefale noen å prøve uten å ha fått opplæring først, eller uten tilsyn av noen som vet hvordan man gjør det, men her kommer noen grunnleggende ting som er kjekt å vite om sablering.
Fem viktige punkter når man skal sablere sprudlevin:
-Man må bruke musserende vin med tilstrekkelig kvalitet og trykk (champagne eller noe laget på samme vis).
-Man må kjøle ned hele flaska først; den bør være iskald fra topp til tå.
-Man må fjerne all folie på halsen.
-Man må holde langt nede og med riktig vinkel, rundt 30 grader.
-Man må følge skjøten i glasset.
For øvrig er det selvfølgelig viktig å ikke peke på noen. Det er lurt å sablere utendørs og holde god avstand til folk rundt.
Blir det ikke glasskår i vinen?
Nei, ettersom man fører sabelen med en bestemt bevegelse vekk fra innholdet i flaska, vil eventuelle glassbiter fly avgårde. (Som når man løser krimgåten og avslører at innbruddet egentlig er et forsøk på forsikringssvindel, vet du, fordi det knuste glasset ligger utenfor og ikke innenfor butikkvinduet.) I mange tilfeller vil også vinen skumme over når korken forsvinner, slik at eventuelle glassrester skylles vekk i tillegg.
Må man ha en spesiallaget sabel?
Nei, men det kan være lurt å bruke en slik de første gangene, for å gjøre det enklere og bli kjent med konseptet. Når man lærer seg teknikken, kan man bruke for eksempel en forskjærskniv.
Her kan man se DNs Merete Bø sablere ei flaske champagne. Håper jeg blir såpass stødig en dag, hoho.
En champagne-sabel koster omtrent en tusenlapp, og kan være en skikkelig gøyal gave til den vininteresserte, den eventyrlystne eller den som har alt!
Smil og skål herfra!
En kommentar om “Kjekt å vite om sablering av sprudlevin”