Ost, kjeks og vin er en uslåelig kombinasjon, særlig på mørke høstkvelder!
Her kommer vintips til ostefatet!
Innledningsvis vil jeg si, på helt allment grunnlag, at hvitvin som regel fungerer bedre enn rødvin til ost. Det er fordi at tanninene i rødvinen «kolliderer» med melkefettet, særlig i unge, kremete og hvite ostevarianter. Hvis man er på utkikk etter én vin som skal passe til mest mulig, kan det dermed være lurt å velge noe hvitt.
(Samtidig finnes det mange gode kombinasjoner av rødvin og ost, men man må gjerne trå litt varsommere hvis man ikke kjenner hvert av produktene godt.)
Her kommer noen generelle tips!
Hvitvin
Til ostefatet er det lurt å satse på hvite viner som er syrefriske og har god fruktkonsentrasjon. Hvitvin fungerer aller best til myke oster, men passer som regel bra til de fleste andre også, uten at man risikerer «kollisjoner».
Fem tips til druer: Riesling, gewürztraminer, chenin blanc, pinot gris, sauvignon blanc
Eksempel på klassisk paring: Sancerre + chèvre
Rødvin
Hvis man vil ha rødvin til ostefatet, er det som regel en god idé å velge noe lett og fruktig med lite tannin. Rødvin fungerer best til faste oster.
Tre tips til druer: Pinot noir, gamay og grenache/garnacha
Eksempel på klassisk paring: Garnacha + manchego
Hetvin
Det er også ofte godt med litt sterkere og søtere saker til ost, særlig til kraftige varianter med aroma som kan overkjøre annen vin, for eksempel blåskimmeloster eller vellagrede oster. Dessertvin, portvin, madeira og sherry fungerer veldig bra som ledsagere! Her er det store forskjeller på smak og sødme i vinene, men det er gøy å prøve seg fram!
Eksempler på klassiske paringer: Portvin + stilton, sauternes + roquefort
Åh, nå fikk jeg lyst på ost og vin…
Man kan også eksperimentere med både musserende viner og rosa viner til ost, altså – det finnes gode paringer der man minst venter det! Mye øl står også veldig godt til ost, for eksempel fydigere og mørkere øltyper som saison, brown ale, porter og stout.
De mest konkrete paringene avhenger selvfølgelig av hver enkelt ost og hver enkelt type drikke, og nettopp derfor er det viktig – og morsomt – å smake seg fram til det man liker best. Det viktigste er jo uansett hva man selv synes er godt! Del gjerne deres favorittkombinasjoner i kommentarfeltet!
Håper alle får kOST seg masse i høst!
2 kommentarer om “Kjekt å vite: Vin til ost – helt generelt”