En klassisk paring fra Spania, som kan gi den norske vinteren et snev av varme!
Ost og vin er godt sammen, særlig hvis man tar utgangspunkt i noen generelle grunntanker, slik jeg har skrevet om før, men hva er det som får akkurat denne kombinasjonen til å fungere så bra?
Cava lages av lokale, spanske druer i regionen Catalonia, og manchego lages av melk fra sauer som gresser på de spanske slettene. Osten må lagres i minst to måneder, og vinen, som produseres på samme måte som champagne, må lagres i minst ni. Manchego er en fast ost med mye smak, uten at den er overveldende, og cava er gjerne fruktig og litt rustikk, samtidig som den er livlig og frisk. Kombinasjonen er nydelig!
Produktnavnet manchego er for øvrig beskyttet, og kan bare brukes av dem som lager osten på riktig sted og riktig måte. (Slik er det også med mange andre kjente oster, som parmesan, stilton, feta og comté.) Problemet er bare at beskyttelsen kun gjelder innen EU, og de siste årene har Spania kjempet mot Mexicos bruk av betegnelsen manchego på en helt annen type ost av mye dårligere kvalitet. Navnet manchego stammer for øvrig fra regionen La Mancha i Spania, der osten oppsto, og fra sauserasen manchega som melka kommer fra, så jeg føler nok at spanjolene har sitt på det rene i denne saken. Finn på noe selv, Mexico!
Dette ble en digresjon. Poenget er at manchego – ekte manchego, altså – er skikkelig godt, og at det smaker ekstra bra med et glass cava ved siden av. Bare prøv selv!
Skål!