For en uke siden var det polslipp igjen! Flere hundre nye viner venter på å bli oppdaget i polets hyller og på polets nettsider. Her kommer noen favoritter fra meg!
Sprudlevin
Maria Rigol Ordi Gran Reserva 2011
En moden og kompleks cava som har fått et fint, varmt preg av bakte epler og nøtter etter seks år lagring.
BU, 225 kroner, polnummer 7922701
Stefan Winter Riesling Brut
En gøyal nyhet – tyske bobler som er laget på fransk manér. Den er altså laget med den tradisjonelle metoden, men på riesling-druer. Vinen er eplepreget, livlig, tørr og frisk.
Basis, 193 kroner, polnummer 7976301
Charles Heidsieck Special Edition for OMA Vintage Brut 1996
En sjelden godbit! Den er ikke billig, men den kunne kostet langt mer. Den norske kokken Ole Martin Alfsen har fått sette navnet sitt på årgangsvin fra et stort og anerkjent champagneprodusent, og denne vinen blir bare tilgjengelig i Norge, og da i begrenset utvalg. Den er fyldig, moden og balansert, slik nesten bare en 21 år gammel champagne kan være. Så godt!
BU, 549 kroner, polnummer 7935401
Lacheteau Crémant de Loire Brut (magnum)
Stor flaske til fin pris! Dette er en sprudlevin som er laget hovedsakelig på druen chenin blanc, og den er fruktig og tilgjengelig, samt sødmefylt og frisk på samme tid – denne vil alle like!
BU, 280 kroner, polnummer 7909705
Michel Mailliard Cuvée Grégory Premier Cru 2012
Slank og frisk champagne med smak av epler. Slik skal den være! Klar og presis.
BU, 349 kroner, polnummer 7957601
Phaunus Pet Nat 2016
Et godt eksempel på en såkalt pet nat, som står for pétillant naturel, fransk for «naturlig perlende». Det er altså snakk om vin som har fått en lett sprudlende karakter av seg selv. Denne kommer fra en del av verden som har lang tradisjon for slike viner, Portugal, og er laget på en klassisk drue, loueira. Vinen lukter og smaker fruktig og floralt, den er kremet i konsistensen og sitter lenge.
BU, 254 kroner, polnummer 7970101
Gyéjacquot Anatom Champagne Blanc Vrai
Enda en champagne? Ja, det går jo mot jul, det er lov å gjøre ekstra stas på seg selv og andre! Dette er dessuten en litt spesiell vin, laget på en drue som ikke brukes så mye i champagneproduksjon lenger, nemlig pinot blanc. Det gjør den spennende, og gir den god fruktighet og en litt sødmefull side, samtidig som den er syrlig og spenstig.
Basis, 390 kroner, polnummer 7987701
Hvitvin
Knebel Riesling Von den Terrassen 2016
Lett navn å huske, som spiller på de bratte vinmarkene, der druene klamrer seg fast på «terrasser» og utspring i berget. Dette er en fin, fyldig riesling med eplearoma, frisk syre og preg av jordsmonnet, til en god pris.
BU, 210 kroner, polnummer 7950501
Muscadet Sèvre et Maine sur lie Vieilles Vignes 2015
Denne vinen er laget av druer fra gamle vinstokker, noe som gir økt konsentrasjon, og har fått ligge på bunnfall, og dermed utviklet en moden aroma med innslag av smør og nøtter. Den er likevel balansert nok til at det ikke blir for mye, den er fortsatt fruktig. Druen heter melon de Bourgogne, og vinstilen er typisk for Loire-regionen i Frankrike, og dette er en god representant.
BU, 160 kroner, polnummer 7906301
Trenz Blanc de Noirs 2016
Da jeg var på vinmesse og smakte denne og hadde dårlig tid og skulle kommentere den i farten, ble det ganske enkelt «naaaaam». Dette er hvit vin laget av blå druer, og jeg synes det er så godt! Den er produsert i Tyskland, på pinot noir, og den har innslag av både gulgrønn frukt, røde bær og mineraler i lukt og smak. Ung, frisk og lettdrikkelig, men med et besnærende særpreg.
BU, 185 kroner, polnummer 7906501
Domaine Michelot Meursault 2015
Hvis man liker mineralske hvitviner, er Meursault en stil man bør prøve. Slik vin lages i Bourgogne-regionen i Frankrike, av kjenningen chardonnay, og dette er en god representant. Sitrusnoter, kjølig steinpreg, god konsentrasjon og lengde. Dette er klassisk, og det koster litt, men det er skikkelig godt.
BU, 349 kroner, polnummer 9618001
Allesverloren Chenin Blanc 2017
Vin fra i år, tilgjengelig allerede nå! En frisk og anvendelig sak fra Sør-Afrika, der årstidene er litt annerledes enn våre. Ung og fruktig vin av chenin blanc, med preg av eple og sitrus, som er lett å pare med mat, til en snill pris.
BU, 150 kroner, polnummer 7312101
Sandhi Santa Barbara Chardonnay 2015
En amerikansk chardonnay som er fyldig og fast, slik man forventer, men som også er syrefrisk og balansert – svært matvennlige greier. Dette er dessuten et godt kjøp, ettersom mange viner i denne kategorien gjerne koster over 400 kroner.
BU, 270 kroner, polnummer 7882701
Keller Limestone Kabinett 2016
Dette er en riesling med litt sødme, men det er ingen grunn til å steile av den grunn – den er god balansert, for vinen er også syrefrisk, og den har fin fylde og lengde. Allsidig vin som passer til blant annet ost og krydrede matretter, og som kan lagres. Mye for pengene.
BU, 217 kroner, polnummer 7951401
Terre Nere Etna Bianco Vigne Niche Santo Spirito 2016
En spennende hvitvin fra foten av vulkanen Etna på Sicilia. Jordsmonnet gir et flott, mineralsk tilsnitt både på lukt og smak, og dessuten har den fine aromaer av sitrus og nøtter, og den har flott konsentrasjon og lengde. Litt stiv pris, men dette er en god vin. Kan lagres i minst fem år om man ikke vil drikke den med det samme.
BU, 358 kroner, polnummer 7825301
Allendorf Sakrileg Riesling Trocken 2014
Intens på lukt, med petroleumspreg allerede (det er noe som kjennetegner vellagret riesling), samt sitrus og eple, pluss et spennende og uventet preg av noe som minner om røyk? Fyldig, men frisk, lang og konsentrert. Ikke billig, men en spennende vin – kanskje en fin gave til noen som er glad i god riesling?
BU, 459 kroner, polnummer 7927401
Rødvin
Château Le Rey Les Argileuses 2016
En frisk og fruktig bordeaux, først og fremst laget av druen merlot. Jeg synes det smaker av boysenbær! Rund, men lett, med en fast avslutning. Kan lagres.
BU, 210 kroner, polnummer 7948001
Hagen Malbec 2014
Har du hørt historien om Hagen, nordmannen som begynte å lage vin i Argentina? Det hadde ærlig talt ikke jeg heller, men resultatet er godt! En fyldig, behagelig rødvin med fint, kjølig fruktpreg. Malbec er en drue som ofte krever (kjøtt)mat for å skinne, men denne er elegant nok til å stå fint på egne bein, så man kan drikke den på egenhånd også.
BU, 230 kroner, polnummer 7916201
Chasselay Beaujolais Villages Les Grands Eparcieux 2016
En lett og lettdrikkelig rødvin laget på druen gamay. En mer moden og seriøs storebror til Beaujolais Nouveau’en, som snart dukker opp! Her finner vi røde bær og et hint av krydder. Vinen har god syre og fast avslutning.
BU, 184 kroner, polnummer 7945701
Sandhi Santa Barbara Pinot Noir 2014
Amerikansk pinot noir som er overraskende frisk, kjølig og syrlig. Lettdrikkelig og livlig vin til en god pris.
BU, 270 kroner, polnummer 7882501
Le Clot de l’Origine Soif de Plaisir 2015
En vin fra det sørlige Frankrike, laget på druene carignan og syrah. Den er dyp i fargen og lukter av mørke bær, men med et snev av urter. Lang og fyldig, men frisk og fruktig i stilen.
BU, 210 kroner, polnummer 7951601
Château Gravettes Samonac 2015
En rund og rimelig bordeaux. Fruktig, lett og tilgjengelig, men med en strukturert snert. Mye for pengene.
Basis, 134 kroner, polnummer 7964301
Leroux Gevrey Chambertin Vieilles Vignes 2015
Røde bær og eik på lukt. Sødmefull smak, men med livlig syre. God pinot noir med lengde og struktur. Litt stiv pris, men vinen kan med fordel lagres, for den vil bare bli bedre med årene!
Basis, 460 kroner, 7976601
Les Grands Carmes de Simone 2015
Vin fra Provence som er laget med en blanding av fem ulike druer, som alle gjør sitt for helheten. Resultatet lukter og smaker av mørke bær og krydder, med et fint utrepreg i tillegg. Vinen har fylde, konsentrasjon og kompleksitet, og er myk, men fast. Nydelig høstvin.
BU, 330 kroner, polnummer 7934101
Håper dere finner noe dere liker! God helg!
Foto: Terje Sollie via Pexels, CC0