Polslipp! På onsdag dukket det opp mange splitter nye produkter i hyllene på Vinmonopolet, og her følger oppunder 30 viner som utmerket seg positivt hos meg.
Musserende vin
Chapel Down Brut
Engelske bobler, yesssss. Denne har moden nese, med gult eple, brioche, smør og nøtter, men smaken er ungdommelig og sitrusdreven. Vinen er kompleks og kremet, mineralsk og syrefrisk. En matvennlig musserende og et godt kjøp.
BU (bestillingsutvalget), 300 kroner, polnummer 13490301
Pongracz Blanc de Blancs
Det siste medlemmet av Pongracz-familien, en ren chardonnay, har endelig kommet til Norge. Fristende lukt av kjeks, bakte epler og grillet sitron. Vinen er lett og frisk, men samtidig solvarm, med et fint snev av ristet brød i ettersmaken.
BU, 230 kroner, polnummer 13516501
A by Arras
Nå tar vi turen til Tasmania! Denne fjerne øya har faktisk gjort seg bemerket med sine musserende viner. Denne utgaven byr på sødmefull og nesten eksotisk frukt – er det ananas og honningmelon jeg kjenner? Med et snev av salt? Vinen har kremet munnfølelse og flott fylde; den oppleves som rik og rund, med en lang, syrlig avslutning. Dette er gøy, da.
BU, 240 kroner, polnummer 13489801
MZ Cava Hola!
En ny og vegansk variant av en klassisk cava som mange kanskje kjenner fra før? Denne har en litt annen drueblanding og er ett hakk friskere, vil jeg si. Den har flott sitrongul farge, den er lett og sitruspreget, med lime og litt mineraler. Slank og leskende, til en hyggelig pris.
BU, 150 kroner, polnummer 13496501
Fontanafredda Alta Langa Brut 2017
Som vi har vært inne på før, så lages det ikke bare prosecco i Italia, det lages mye annet som er langt mer spennende. Her har vi en ny alta langa fra Piemonte, og dette er en 2017-årgang med mye smak og mye sjarm, som byr på gule epler, nøtter og kjeks. Fine sensommerbobler.
Basisutvalget (kategori 6), 210 kroner, polnummer 13368101
Hvitvin
Rijckaert Mâcon La Roche-Vineuse Levant Vieille Vignes 2019
Ahhh, sol og stein i glasset. Dette lukter og smaker som å rusle langs en støvete landevei på den franske landsbygda. En intens og elegant chardonnay fra Bourgogne, med flott fruktkonsentrasjon, kjølig sitruspreg og flott fylde. Den er smekker, med en syrlig avslutning. Denne mistenker jeg at vil stige i pris etterhvert, for her får man veldig mye for pengene.
BU, 250 kroner, polnummer 13487701
Tatomer Hinter der Mauer White 2019
Druen grüner veltliner forbindes kanskje først og fremst med Østerrike, men her har vi en hvitvin med 80 % GV som kommer fra California, så det er spennende. Den byr på steinfrukt, urter og sitrusfrukt, og er rundere enn man vanligvis forventer, men med fin syre. En fruktig, leskende og anvendelig hvitvin.
BU, 220 kroner, polnummer 13320401
Yoko Riesling 2020
Dette er en tysk vin, men som navnet hinter til, er den laget med tanke på at den skal passe til asiatisk mat. (Med mindre man bare tenker Beatles, da.) Riesling er tross alt den aller mest matvennlige druen! Denne utgaven har tropisk nese, den er solvarm og krydret, med god balanse mellom restsødme og syre. Den er fyldig, men samtidig frisk. Dette er ikke nødvendigvis en vin som overrasker, men konseptet er godt og gjennomføringen er god. Denne takler det meste av eksotiske smaker og sterke krydder, og er et sikkert kort til et orientalsk måltid.
BU, 170 kroner, polnummer 13447201
Dom. Grand Arbois Savagin
I Jura i Frankrike har de en lokal drue som heter savagnin, og den kan være litt krevende å komme innpå, men dette er en god introduksjon. (Det er også krevende å lage vin i dette området, for i Jurafjellene er det kjølige temperaturer og bratte skrenter, og mye må gjøres for hånd. Dette er litt av grunnen til at viner herfra ofte koster litt mer enn viner fra andre deler av landet.) Uansett, her smaker det av steinfrukt og kjernehus, med snev av nøtter og krydder, pluss at vinen har et fint mineralsk preg. Den føles rund, er aromatisk og konsentrert og sitter lenge.
BU, 390 kroner, polnummer 13482901
Luke Lambert Chardonnay 2020
Ber jeg om en chardonnay fra California, er det dette jeg vil ha. En vin med varm og røstet nese, som er fruktdreven, med innslag av mineraler, som er lang og kompleks, uten for mye alkohol eller for overmodne druer. Her er det mye kos for pengene.
BU, 320 kroner, polnummer 13265801
Korrell Slice of Paradise Riesling Trocken 2018
Når vinmarken heter «Paradise», så er det kanskje ikke for mye å forvente at vinen er god? Denne byr på lime og nektarin og en flott fruktsødme, men den er mineralsk og syrlig, så den har ryggrad og balanse. En kompleks, konsentrert og matvennlig riesling.
BU, 199 kroner, polnummer 13503001
Vign. Reveille Carpe 2019
Her må jeg bare si at jeg synes etiketten ser ut som noe fra medielinja på videregående, hoho, men vinen er aromatisk og interessant. Dette er en blanding av de mindre kjente druene marsanne og grenache gris fra søndre Frankrike, og det smaker av blomster og kjernehus, samt krydder som anis og ingefær. En rund og myk, men snerten sak. Prøv denne til ost!
BU, 245 kroner, polnummer 13365501
Klein Chardonnay R 2019
Litt morsomt navn på denne tyske vinen – klein wein, liksom! Uansett, jeg lot meg imponere av denne, og den er visst allerede i ferd med å bli utsolgt, så jeg var nok ikke alene. Dette er altså en chardonnay fra Tyskland, noe man ikke forventer, men her blir det store tyske potensialet tydelig. Vinen er mineralsk, kjølig og fyldig, med smak av lime og røstet korn. Lang, behagelig og interessant. Dette lover godt for framtida.
Partiutvalget (kategori 4), 240 kroner, polnummer 13375301
Oransjevin
Vinoterra Rkatsiteli 2019
Denne kommer fra Georgia, som av mange regnes som vinens vugge, og rkatsiteli er navnet på druen. Georgisk vin har fått et oppsving de siste årene, i takt med at oransje viner er blitt mer populært, for mye av (men ikke all) hvitvinen herfra får ligge en stund sammen med drueskallet, og blir dermed oransjevin. Denne utgaven er mild og fruktig, den byr på melon, aprikos og krydder. Den er litt fast og stram, slik oransje viner skal være, men ikke for oksidert, så den oppleves som ganske snill. Dermed er dette et godt startsted for dem som er nysgjerrige på denne kategorien. En rimelig vin som er verdt å smake på.
Basisutvalget (kategori 6), 140 kroner, polnummer 13226301
Rødvin
Arifana Saperavi Qvevri 2019
Her har vi en georgisk rødvin også, som er laget på druen saperavi. Spennende! Den har mørk, lillarød farge og en litt rustikk aroma – det lukter og smaker av blåbær, skog og krydder. En rund, robust og interessant vin.
Partiutvalget (kategori 5), 180 kroner, polnummer 13229601
Domaine la Florane À Fleur de Pampre Côtes du Rhône Villages Visan Rouge 2019
«Jeg vil gjerne ha vinen med det aller lengste navnet, takk.» Denne er lettere å drikke enn å bestille, heldigvis! En solmoden fransk blanding med en utpreget lukt og smak av bjørnebær, pluss krydder og mineraler. Myk og innsmigrende, men med en syrlig snert. Fin ved overgangen mellom sommer og høst, og et godt kjøp.
BU, 180 kroner, polnummer 8209901
André Brunel Le Petit Tracteur Rouge
Her bugner det av rød frukt og mørke skogsbær. En bløt og rund, men samtidig lett og slank rødvin fra Rhône-dalen i Frankrike. En sjarmør til en rimelig penge.
BU, 125 kroner, polnummer 13485101
Barista Black 2020
Dette er en pinotage fra Sør-Afrika. Denne druen er det ofte delte meninger om, men jeg liker at den gjerne har innslag av kakao, og det finner man her også. Dessuten byr denne vinen på mørkerøde bær, pluss et hint av røyk, men ellers er den ren og frisk og fruktig, og blir god til sensommerens grilmat.
BU, 210 kroner, polnummer 13466401
A Los Viñateros Bravos Volcánico Pais 2020
Er vi klare for en uvanlig drue fra en upodet vinmark? Ja, det er vi! Nå reiser vi til Chile, ett av få land som slapp billig unna den store vinpesten på slutten av 1800-tallet. (Det er en annen historie, en som er fascinerende og ganske fryktelig.) Dette er altså en vin laget av pais-druer fra gamle vinstokker med sine opprinnelige røtter. Vinen har lys farge og syrlig nese med bringebær og mineraler, noe som gir meg Jura-assosiasjoner. Den er kjølig, ung og umiddelbar, lett og slank, med grep i avslutningen. Spennende.
BU, 190 kroner, polnummer 13514801
Dom. Grand Trousseau Jura 2020
Da kan vi jo følge opp med en vin fra Jura. Denne fjellregionen i Frankrike har sine lokale helter, og druen trousseau er blant dem. Dette lukter og smaker av boysenbær, kirsebærsyltetøy, plomme og anis. Vinen er rund og sødmefull, men har fast struktur, samt god lengde. Fin peisvin for dem som vil prøve noe nytt.
BU, 350 kroner, polnummer 13482101
The Boutique Selection Fleurie Cru de Beaujolais 2020
En fruktig og floral sak som byr på skogsbær og fioler, med et hint av grønne urter. Gamay er en undervurdert drue, synes jeg – denne utgaven er lett, myk og innsmigrende. Den globale oppvarmingen påvirker verdens vinregioner, den gjør druene raskere modne og vinene mer alkoholsterke – her er det 14 % alkohol, men det er godt integrert. Jeg har nylig smakt tilsvarende viner som føles sterkere og mer overmodne, og som i tillegg koster en femtilapp mer, så jeg synes dette er et godt kjøp i denne kategorien.
BU, 175 kroner, polnummer 13485201
Cordero Tiamat Pinot Nero 2019
Når den franske kjendisdruen pinot noir dyrkes i Italia, kalles den pinot nero, og hvis man vet hvordan denne druen skal behandles, blir man belønnet med lekre viner. Denne er dyp og besnærende, den lukter og smaker av boysenbær, kirsebær og fiol, den er fruktig og fyldig. En intens, elegant og interessant vin.
BU, 240 kroner, polnummer 13488301
Dom. Mucyn Saint-Joseph Les Salamandres
En ren syrah, som for mange er smaken av høst, og her har vi en skogsbærpreget og pepret affære med innslag av anis. Denne er ordentlig tett og rund, med et fint røstet preg, avslepne tanniner og en lang avslutning. Klassisk og kompleks, fint priset.
BU, 299 kroner, polnummer 13377101
Frey Cabernet Sauvignon 2015
Nå snakker vi fruktig, mørkerød aroma med preg av solbær og et kjølig innslag av eukalyptus, pluss noe som minner om nykvesset blyant, hvis du skjønner? En kraftig, men rund rødvin med godt integrert alkohol. En nesten overraskende god cabernet sauvignon fra Tyskland.
BU, 330 kroner, polnummer 13491801
Pascal Clement Savigny-les-Beaune Les Planchots 2019
En ny vin fra en anerkjent produsent i Bourgogne i Frankrike, en ren pinot noir – dette er en klassisk og tidløs kategori. Denne har et syrlig jordbærpreg og god fruktkonsentrasjon, den er akkurat slik vi vil ha den – kjølig og presis, lett og lekker.
BU, 430 kroner, polnummer 13446901
Tatomer Santa Barbara Pinot Noir 2019
Produsenten har vi vært innom allerede, men de lager rødvin også, og selv om den ikke er like uventet som hvitvinen, så er den verdt å smake på. Amerikansk pinot noir kan være veldig dyr og ganske overmoden, men denne er ingen av delene. Den har et kjølig, floralt preg, med smak av markjordbær, samt livlig syre og en fin struktur, med godt integrert alkohol.
BU, 350 kroner, polnummer 13320601
Plaimont Nature Secrète 2020
Iblant vil man bare ha en lett, myk rødvin som smaker av bjørnebær og lakris, som tilfeldigvis er vegansk og kommer på lett glassflaske. Denne er akkurat passe rustikk, og står fint til overgangen mellom sommer og høst. Ingen komplisert vin, men en god og sjarmerende en, til en hyggelig pris.
BU, 145 kroner, polnummer 13491601
Valérie Courrèges Zinzolin 2019
Her lukter det muskat og kakao. Dette er en krydret og fruktig blanding fra Frankrike, med mørke bær, fin snert og et fast grep i avslutningen. Et godt følge til de mørke høstkveldene som ubønnhørlig nærmer seg.
BU, 190 kroner, polnummer 13457301
Noe for alle, skulle jeg tro!
God helg hefra! Skål!
En kommentar om “Gode nyheter i september”