Nå vil jeg presentere en av mine yndlingsdruer, nemlig verdicchio!
Hvis man liker syrefriske viner, kan denne druen bli en god venn. Jeg husker at da jeg først fikk smake på den, underveis i det første vinstudiet mitt, skrev jeg følgende kommentar i margen: «Nam! Gi meg ei kasse!»
Verdicchio stammer fra Italia, og dyrkes mest i en region som heter Marche. Den ligger på østsiden, omtrent halvveis opp langs kysten. Dette er en del av Italia med nesten bare åser og bakker og skråninger, og det er et godt utgangspunkt for å dyrke druer og lage vin!
Verdicchio er altså en drue med naturlig høy syre, og det gjør den livlig og lagringsdyktig. Den smaker av sitrusfrukt, ofte med et grønt preg, og har god fruktkonsentrasjon. Noen kaller den Italias svar på riesling, og når den får noen år på seg, kan den faktisk utvikle enkelte aromaer som går igjen i modne rieslinger. Dette er spennende saker! (Polet har noen eldre utgaver, for dem som liker denne stilen.) Verdicchio skiller seg dermed fra mange av de mer kjente italienske hvitvinsdruene, som ofte kan smake ganske likt, og som stort sett gir viner som ikke egner seg særlig godt for lagring.
De mest kjente verdicchio-appellasjonene, altså anerkjente områder der druen dyrkes, og som gir navn til den ferdige vinen, er Castelli di Jesi og Matelica. (For å huske dem, tenker jeg «slottet til Jesus» og Metallica, hehe.) Disse stedene har begge DOC-status, noe som vil si at vinmakerne må følge visse regler og lage vin av en viss kvalitet for å kunne sette navnene på etikettene sine.
Forleden dag drakk jeg en Verdicchio di Matelica, som går for å være den beste av de to. Jeg hadde fått flasken i gave, og likte den riktig godt, så nå tipser jeg videre!
Monacesca Verdicchio di Matelica 2016 er en optimal sommervin, synes jeg. Frisk og sitrende, men solvarm. Den smaker av lime, og av sitrondrops! Dessuten har den et lite hint av urter, noe svalt. Den smaker som en julidag med sol og skygge om hverandre, liksom. Lett og leskende, men med fin konsentrasjon og god lengde. Prisen er 180 kroner.
Verdicchio passer godt både for seg selv, på terrassen eller i parken, og til mat. Den friske syren gjør at den takler så mangt, så ikke vær redd for å prøve en god verdicchio til sommermiddagen!
Her finner dere alle de 28 vinene på polet som er laget av denne druen. Kanskje din nye yndling er blant dem?
Sommerskål herfra!
En kommentar om “Syrlig, sommerlig italiener”