Kjekt å vite om sødme og sukker i vin

Begrepsbruken er forvirrende og sukkerinnholdet varierende. La oss ta en titt på sødme og sukker i vinen vår!

wendy-rake-1561407-unsplash

Vi vet alle at sukker smaker søtt, og at det finnes vin som er søt. Det motsatte av søt, i vinens verden, er tørr. Dette kan føre til misforståelser, men vi får bare gjøre vårt beste med de ordene vi får utdelt.

Tørre tanniner?
Det første språklige hinderet vi skal hoppe over, oppstår når vi treffer på tannin/garvestoffer i rødvin, for de gir oss følelsen av tørrhet i munnen. Mange misforstår og tror derfor at tørr vin er tanninrik vin. Slik er det ikke, ordet tørr brukes bare om vin med lite eller ikke noe sukker. Vinmonopolet har begynt å bruke «snerp» om munnfølelsen fra tannin, for at det skal være lettere for folk å forholde seg til.

Sukkertyper
I druer finnes det hovedsakelig to typer sukker:  fruktose (fruktsukker) og glukose. Fruktose bidrar mest med søt smak, mens glukose også bidrar med fylde. Heeeelt knusktørre viner, som ikke inneholder noe sukker i det hele tatt, vil ofte fremstå som skarpe og flate. Litt sukker er derfor viktig for at vinen skal føles balansert, men det er snakk om små mengder.

Fruktsødme
En vin kan smake av søt frukt og samtidig være tørr. Såkalt fruktsødme er den søtlige smaken som ikke stammer fra sukker, men fra solmodne druer. Det meste av søtsmaken vi kjenner når vi drikker vin, er fruktsødme.

Restsukker
Restsukker eller restsødme er sukker som blir igjen i vinen etter at gjæringen er over. Gjæringen er den kjemiske prosessen som omdanner sukkeret i druene til alkohol, men som oftest blir det altså en liten mengde til overs. Med andre ord er det stort sett litegrann sukker i vinen, selv om den er tørr. Restsukker i vin måles i gram per liter, og de fleste tørre viner inneholder tre til ni gram restsukker per liter. Det er helt naturlig – det finnes jo fruktose i druene i utgangspunktet, som i alskens frukt og grønnsaker og andre råvarer. Nå tenker vi normalt ikke liter når vi drikker vin, vi teller glass. I et gjennomsnittlig glass med vanlig, tørr vin, enten den er hvit, rosa, rød eller musserende, er det som regel under to gram sukker.

Tilsatt sukker: chaptalisering og dosage
Sukker tilsettes vin i to tilfeller, først og fremst. Det ene er i kjølige vinregioner hvor det er vanskelig å få druene til å modne skikkelig. Da kan det være lov å tilsette litt sukker til druemosten før gjæring, for å få høyere alkoholinnhold i den ferdige vinen. (Gjæren får altså mer sukker å «spise på», som omdannes til mer alkohol. Vin uten alkohol er jo ikke vin, det er druesaft…) Sluttproduktet blir altså ikke søtere, men litt sterkere viner. Dette kalles chaptalisering.
Det andre tilfellet er musserende viner, slike som lages på den tradisjonelle måten og er av god kvalitet. Her tilsettes flaskene en liten mengde vin og sukker etter annengangs gjæring, den gjæringen som gjør vinen sprudlende. Denne blandingen kalles liqueur d’expédition, og prosessen er kjent som dosage. Noen bobleprodusenter velger riktignok å sløyfe sukkeret i denne blandingen, og slike viner er gjerne merket med ultra brut, brut nature, non-dosé, zéro dosage eller lignende yttrykk. Alt går i praksis ut på det samme, nemlig at det ikke er tilsatt noe ekstra sukker til slutt. Det betyr riktignok IKKE at det ikke finnes sukker i den ferdige vinen! Disse vinene kan likevel inneholde litt restsukker (inntil tre gram per liter), men hakket mindre enn en brut, som er standardbegrepet for vanlig, tørr musserende.

Jeg sa jo at dette var forvirrende greier, hoho.

Kalorier i vin
For dem som av ulike grunner følger med på inntaket av kalorier, er det viktig å huske at alkoholen også bidrar, og i større grad enn sukkerinnholdet. Jo høyere alkoholprosent, jo flere kalorier, uavhengig av restsødmen. Ett glass tørr vin på rundt 12 %, enten vinen er rød eller hvit, vil som regel inneholde rundt 100 kalorier.

Hva med søte viner, da?
Søte viner kan være dødsgodt! De har et litt frynsete rykte, ofte fordi folk har drukket billig tysk vin i sin ungdom, eller fordi brusdrikkende amerikanere tyller i seg billig «white zin». Legg merke til at ordet «billig» går igjen… Det krever nemlig tid, kunnskap og ferdigheter å lage balanserte, komplekse viner med høyt sukkerinnhold. Dette medfører naturlig nok at man som forbruker må ut med noen ekstra kroner, men slik er det jo som oftest når man velger kvalitet. Skikkelig dessertvin kommer gjerne på små flasker, så de er ikke sååå dyre, og dessuten er det naturlig å drikke mindre mengder når vinen er søt. Sukkeret kommer som regel fra druer som har fått bli ekstra modne ved å henge lenge på vinranken, eller som er blitt plukket og tørket eller frosset, slik at smaken og sødmen er blitt konsentrert. Søte viner inneholder gjerne 45 gram sukker eller mer, men er de gode, har de nok syre til å veie opp, så søtsmaken ikke blir overveldende. Noen søte viner kan inneholde flere hundre gram sukker per liter, men da sier det seg selv at man ikke drikker så mye, og da er vinen en dessert i seg selv! Det finnes mye godt å smake på, både innenfor rødt, hvitt og musserende.

«Jeg vil ha noe tørt»
En liten avklaring til slutt: 90 % av all vinen som lages, er tørr. Når du bestiller vin ute eller skal kjøpe vin på polet, trenger du ikke presisere at du vil ha en tørr vin – det blir som å gå til sportsbutikken og si at du vil ha en sykkel med to hjul. Prøv heller å forklare hva du vil at vinen skal smake, eller hvordan du vil at den skal føles! Har du lyst på en lett, forfriskende vin? Har du lyst på en fyldig og rund vin? Vil du at den skal smake sitrus? Vil du at den skal være krydret? Slike beskrivelser gjør det mye lettere for oss som forsøker å finne fram til noe vi tror du vil like.

Puh, jeg tror det var alt jeg hadde tenkt å nevne om sødme og sukker i vin!
Om noen har spørsmål, kom med dem. Jeg er hverken kjemiker, ernæringsekspert eller vinmaker, men jeg lover å svare etter beste evne.

Måtte det oppstå mye søt musikk i sommer, og måtte alle få søte drømmer!

Foto: Wendy Rake via Unsplash.

Reklame

6 kommentarer om “Kjekt å vite om sødme og sukker i vin

 1. Thomas Bahnsen sier:

  Hei, det er litt forvirrende når du skriver «Sukker tilsettes vin i to tilfeller, først og fremst.» For det er vel ikke SUKKER som tilsettes, det er vel snarere ekstra modnede druer, er det ikke? Kanskje du kunne skrive litt om det? Og hvordan dette gjøres i viner som har 12 g «sukker» pr. 100 ml, som er tilfellet med mange av de mest populære vinene på Polet.

  Liker

  • Synne Cinnamon sier:

   Hei, Thomas! Jeg skjønner godt at det er forvirrende, hihi. Jeg skal prøve å svare på en forståelig måte.

   Jo, når det gjelder chaptalisering, er det faktisk ofte sukker – ren sukrose – som tilsettes. Det er det enkleste for vinmakerne å dosere. Noen bruker også ulike typer sirup. Dette er fordi at sukkeret ikke er ment å gjøre vinen søtere, den er ment å gjøre den sterkere, som forklart i innlegget. Det tilsatte sukkeret blir altså ikke igjen i vinen til slutt, det omdannes til alkohol. Chaptalisering er som oftest bare tillatt i kjølige land, og brukes stort sett bare som en nødløsning.
   Når det gjelder det andre tilfellet, produksjon av musserende vin, er det som regel en blanding av vin og sukker som tilsettes. Også her er det gjerne sukrosen som er det enkleste å dosere, men det varierer fra vinhus til vinhus.

   Husk at disse to er spesialtilfeller. Generelt er ikke vin tilsatt sukker i det hele tatt, og det sukkeret som finnes i vinen, stammer fra druenes naturlige innhold av fruktsukker.

   Hva som er vanlig mengde sukker i den ferdige vinen vil variere med typen vin og hvor den kommer fra, så jeg vet ikke helt hvilke viner du sikter til, men mange av polets mest populære rødviner inneholder for eksempel rundt 10 gram sukker. Disse kommer som regel fra varme steder, der druene blir ekstra modne og får et naturlig høyere sukkerinnhold, og de har også ofte en litt høyere alkoholprosent. Disse er altså ikke tilsatt noe, men de kan være tilpasset norske ganer, hihi – mange nordmenn foretrekker en litt søtere stil, og Norge er et stort og viktig marked, så en del produsenter utvikler viner spesielt for det norske markedet. De har altså ikke mer sukker oppi vinen, men de kan velge å la mer sukker være igjen, om du skjønner.

   Håper dette var til hjelp! Ha en fin dag!

   Liker

 2. Morten jervan sier:

  Hei. Lager rødvin av egne druer på hobbybasis . Det nærmer seg ettersøting,har tidligere brukt sukkervann .har hørt at glukose er bedre .tilsetning av druesaft også nevnt . Kan man bruke sirup ,i så fall hvilken type.? Honning?andre tips ?

  Mvh

  Liker

  • Synne Cinnamon sier:

   Hei, Morten! Jeg har ingen erfaring med hobbyvinmaking selv, så jeg vet ikke, men hvis det er snakk om ettersøting, så ser jeg for meg at det sukkeret du nå tilsetter, ikke skal omdannes til alkohol – poenget er altså ikke å få en sterkere ferdig vin, men en søtere ferdig vin? I så fall ville jeg nok brukt noe som ikke vanner den ut (sukkervann), og ikke noe som endrer smaken på den (honning), men glukose, sukrose eller ren, lys sirup. Dette er altså synsing, hihi, jeg har som sagt aldri laget vin, men når du først spør… Håper du finner en god løsning for ditt bruk! Lykke til!

   Liker

 3. Morten Bråthen sier:

  Hei Synne. Takk for en interessant artikkel. Mange gode poenger. Jeg er opptatt av å vite forskjellen på en søt vin og en vin med sødme. Du skriver at det er to slags sukker i druer: Fruktose og glukose. Fruktose omdannes til alkohol og dersom gjæringen har fått gå helt ut, er det maksimalt med alkohol i vinen og ingen restsukker igjen. Blir glukosen omdannet til sødme i vinen? I tilfelle hvordan omdannes den eller blir den bare værende uten at den omdannes? Dersom det ikke er glukosen som utgjør sødmen i vinen, hva er det da? Og hvordan dannes det glukose i druene? Du sier du ikke er kjemiker og så håper jeg du kanskje vet noe allikevel? Takk igjen, skal lese resten av nettsiden din, er interessert i kombinasjonen vin og vegetarmat.

  Liker

  • Synne sier:

   Hei, Morten! Takk for kommentaren!
   Jeg vet ærlig talt ikke så mye mer enn det jeg skriver her, haha. Vinstudier og lærebøker om vin dekker det grunnleggende, men det er nok lettere å finne svar hos folk som kan mer om kjemi – eventuelt biologi, når det er snakk om hvordan de ulike stoffene oppstår i druene.
   Glukosen omdannes ikke til sødme, glukose er en type sukker allerede. Glukosen kan også omdannes til alkohol gjennom gjæring, slik som fruktose.
   Som nevnt i artikkelen er det forskjell på sukker og sødme vin – en vin kan være helt tørr (altså ikke søt, med et lavt innhold av sukker), men likevel sødmefull (altså gi en fornemmelse av sødme når man drikker den). De aller fleste viner vi drikker er teknisk sett tørre, men fruktsødmen (opplevelsen av sødmefull smak) lurer oss! Det skal ikke være lett, haha.
   Lykke til med de videre undersøkelsene dine! Skål herfra!

   Liker

Legg igjen en kommentar, da vel!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s