Ny, gammel favoritt: Kir royal

June / etdrysskanel.com

I dag slår jeg et slag for en klassisk drink, som passer helt ypperlig om sommeren. Den er dessuten like enkel som den er god, og den kan varieres i det lange og det brede. Det er fort gjort å glemme slike gamle travere, men jeg har nylig gjenoppdaget kir!

Kiren kommer fra Frankrike, og det gjør også de to opprinnelige ingrediensene: Tørr hvitvin og crème de cassis, en solbærlikør. Disse to bestanddelene, omtrent én tidel likør (helles i glasset først) og ni tideler vin, gir en tradisjonell kir.

Dette er en drink som ikke er for søt og klissete, og heller ikke for sterk. Derimot er den både frisk, fruktig og lettdrikkelig. Perfekt, med andre ord.

Kir royal er en hakket flottere utgave, hvor hvitvinen byttes ut med champagne. Da blir drinken sprudlende, det sier seg jo selv, og enda litt syrligere. Ekstra godt, spør du meg!

Så kan man variere ytterligere, selvfølgelig… Vi eier ikke skam, vi bare bruker den likøren vi liker best! På Vinmonopolet har de faktisk godt utvalg av franske bærlikører – i tilegg til solbær har de for eksempel jordbær, bringebær og bjørnebær, samt pasjonsfrukt og pære, for dem som heller vil ha en gul kir.

Bildet viser en kir royal-variant med bringebær, altså en blanding av bringebærlikør og champagne. Jeg fikk den servert i Frankrike for noen uker siden, og det er faktisk noe av det beste jeg har drukket hittil i sommer. Perfekt på en solskinnsdag!

Det var dagens lille påminnelse, hoho. Skål og smil herfra!

Advertisements

One thought on “Ny, gammel favoritt: Kir royal

Legg igjen en kommentar, da vel!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s