Vin til maten: Inas stekte halloumi med sommersalat

halloumi

Hvis vi spiser mat som passer årstida, følger kanskje sommerværet etter?

Min venninne Ina inspirerer med sin fargerike livsstil både på blogg og Instagram. Hun er også skikkelig flink på kjøkkenet, og i dag har jeg fått låne ei oppskrift som jeg herved deler med dere og anbefaler vin til!

Halloumi er en fast, salt ost fra Kypros, som brukes mye i matlaging i Hellas og Tyrkia. Den kommer virkelig til sin rett når den stekes og serveres som middag!

STEKT HALLOUMI MED SOMMERSALAT

«Dette er lettvin, sunn og lett sommerveggismat med mye smak,» skriver Ina. Perfekt, spør du meg.

Ingredienser
(til to personer)

1 pakke Halloumi (fast ost), skjæres i passe tynne skiver
1 dl Quinoa, kokes etter anvisning på pakken
1 pakke fersk mozzarella, skåret i skiver
1/2 agurk, hakket i terninger
1 tomat, hakket i terninger
1/2 rødløk, finhakket
1 boks/pakke kikerter, skylt og avrent
1/2 sitron (kun saften brukes)
En god dæsj olivenolje
En neve friske mynteblader
Kokte nypoteter (nok til to)

Framgangsmåte

1. Sett potetene til koking, og stek halloumi-osten i smør eller olje. Den skal få fin, brun stekeskorpe på begge sider. Pepre osten under steking, men ikke salte den! Den er mer enn salt nok som den er!
2. Bland kokt quinoa, mozzarella, agurk, tomat, løk og kikerter i en bolle. Vend inn sitronsaft og olivenolje. La salaten stå og godgjøre seg fram til potetene er møre og osten er ferdigstekt.
3. Ferdig, tada!

Vinforslag

Denne retten er lett og delikat, men den består av mange ulike smaker og teksturer, noe som stiller krav til vinen. Til den salte osten trenger vi en syrefrisk vin med tilstrekkelig fruktsødme, og dessuten må den ha lengde nok til å hamle opp med rødløk og mynte.
Det finnes flere alternativer, og den første muligheten er å se til nettopp Hellas og velge deres store hvitvinsdrue, assyrtiko! Den gir ofte viner med fin mineralitet, god syre og sitrusaroma. (Dette er foreløpig ingen velkjent drue her til lands, så det finnes bare tre typer assyrtiko på Vinmonopolet, disse.)
En annen mulighet er en tørr rosévin, gjerne fra Côte de Provence, kysten av Provence-regionen i Frankrike. Her lages vinene oftes av flere druer (som grenache, syrah, mourvèdre og cinsault), noe som gir dem mange ulike frukt – og bæraromaer, og ut mot Middelhavet får de dessuten et friskt, litt saltaktig preg. Spør på polet etter en god en!
En tredje mulighet er en riesling. Denne druen er virkelig kokkens venn, den er helt super til mat, med sin konsentrerte smak og sitt friske syreinnhold. Her ville jeg valgt en fra Ahr i Tyskland, hvor vinene gjerne blir både fruktige og elegante, eller fra Alsace i Frankrike, hvor vinene ofte får et fint mineralsk tilsnitt. Man kan selv bestemme om man vil ha en tørr riesling eller om man vil ha litt restsødme i vinen – begge deler vil fungere her.

Håper det smaker!

Oppskriften ble opprinnelig publisert på bloggen mewkid.net, og bildet er også lånt derfra.

Reklame

Legg igjen en kommentar, da vel!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s