God kombo: Sopp og rosé

Mushrooms / etdrysskanel.com

Soppsesong! Enten man plukker selv, får av svigermor (kremt) eller kjøper fra en bod eller en butikk, er det mye spennende å gjøre med sopp. Da jeg forleden fikk nyplukkede traktkantareller om hender, kom jeg på noe jeg har lært av mine italienske vinvenner, som jeg nå vil dele med dere.

Sopp har – i tillegg til masse herlig umami – en helt egen og litt jordaktig smak som vi ikke finner igjen i så mye annet. Når denne dominerer i en rett, altså når selve soppsmaken står i sentrum, kan man med hell drikke rosa vin til. Eksempler på matretter kan være soppsuppe, risotto med sopp, portobelloburgere og pasta med soppsaus.

Denne mat- og vinkombinasjonen fungerer fordi god rosé har en tendens til å utvikle den samme jordaktige aromaen! Dessuten har en del matsopper kraftig smak og en fyldig konsistens, noe som gjør at vi kan drikke litt stautere viner ved siden av, ikke bare hvitvin.

Styr unna søte og parfymerte roséviner, da – vi er tross alt på utkikk etter en matvin, og den bør være tørr og ha tilstrekkelig med syre. I dette innlegget omtaler jeg tre typer rosa vin som kan passe!

Forresten: Hvis du heller vil ha rødvin, er det greit å vite at pinot noir fra Oregon i USA ofte også har noen litt jordaktige smaksnoter som kan stå veldig godt til sopp! Vil du drikke hvitvin til, derimot, kan for eksempel en god pinot gris eller en fyldig chardonnay fungere bra.

Husk at ulike sauser og krydder kan ha mye å si for en rett, så om du kjører på med andre smaker som dytter soppen ned fra tronen, kan det være at andre viner passer bedre til. Som vanlig er det slik at om du er usikker, er det lurt å spørre seg for på polet.

Nå får dere unnskylde meg, for nå skal det kokkeleres med kantareller her i huset…

Nyt høsten, mine venner!

Reklame

Legg igjen en kommentar, da vel!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s