La meg servere åtte enkle tips og triks som kan gjøre vin enda bedre og morsommere!
-Hold i stetten
Ja, dette er basic stuff, men det er en grunn til at vinglass er utstyrt med stett. Flere grunner, faktisk:
Analyse av vin begynner med utseendet, men man ser jo ikke stort når fingrene er i veien. Man vil ha hånda på avstand, for lukt av håndkrem, neglelakk eller andre ting påvirker opplevelsen av vinen. Stett gjør det lettere å slynge vinen rundt, slik at den «åpner seg» og fyller glasset med aroma. Kroppsvarmen din øker temperaturen på vinen når du holder rundt selve klokka.
Bruk glasset slik det er ment å brukes, så får du mer ut av vinen som er oppi det.
-Lufting
Dette er heller ikke nytt for alle, men det er viktig, så jeg nevner det likevel. Det er kjedelig å åpne en fin vin og bli skuffet, fordi den er stram og ikke har fått lufte seg. Se på det som en god strekk etter en lang lur – vinen må få våkne opp etter å ha sovet på flaska! Da holder det ikke å bare fjerne korken og la flaska stå på kjøkkenbenken en stund. Poenget er at vinen skal komme i kontakt med luft, og det er jo ikke mye som slipper til på denne måten… Hell vinen ut av flaska, over i en karaffel eller rett i glasset, og slyng den rundt en stund.
-Sedimenter er greit
Jeg kan huske å ha klaget på vin med sedimenter i på restaurant, fordi jeg trodde det var noe galt med den. I dag vet jeg at det som oftest ikke er tilfellet, så lenge vinen smaker som den skal. Tvert imot kan det faktisk være et kvalitetstegn, fordi det betyr at vinprodusenten har valgt vekk enkelte kjemiske prosesser for å bevare vinens smak og egenart i størst mulig grad. Da kan små sedimenter og krystaller oppstå etter at vinen blir tappet på flaske, og det er både helt naturlig og helt ufarlig. (Bunnfall i lagringsvin er en annen sak, og det unngår man ved dekantering.)
-«If it grows together, it goes together»
Dette er en veldig generell huskeregel, med modifikasjoner og unntak, men den kan være til god hjelp når man skal finne vin til maten. Hvis du skal spise tapas, så velg en spansk vin, gjerne fra området der for eksempel osten lages. Skal du spise fransk mat, så finn en fransk vin, gjerne fra distriktet der matretten oppsto. Står det italiensk mat på menyen, så velg en italiensk vin, gjerne fra samme region som maten. I de store mat- og vinlandene drikker man lokal vin til lokal mat, og slik har det vært i århundrer, og det skal man ikke kimse av.
-Det i glasset bør være søtere enn det på tallerkenen
En kjekk tommelfingerregel når man skal ha vin til frukt, desserter og andre søte saker. Velg en søt vin eller en dessertvin, ettersom sukkerinnholdet i slike ting får vinen til å virke mer syrlig og bitter i forhold. Det gjelder musserende vin også – den kjente kombinasjonen «jordbær og champagne» er faktisk ikke særlig vellykket rent smaksteknisk, fordi de søte bærene gjør vinen syrligere! Oliven og champagne, derimot, er kjempegodt sammen – og jordbær fungerer fint til en søt sprudlevin.
-(Skikkelige) bobler går til alt
Det finnes unntak her også, men de er ganske få, så er du i tvil om hva du skal drikke til maten: Velg noe som sprudler. En musserende vin av god kvalitet (laget med den tradisjonelle metoden, og gjerne med noen år på baken, som champagne) har struktur og lengde som takler det meste, og en kompleksitet som gjør at den passer godt til nesten alle smaker.
-Bruk bestillingsutvalget
Står det BU, betyr det at vinen finnes i bestillingsutvalget. Den ligger i det store skattkammeret. Det er så vidunderlig mange viner tilgjengelig for oss, som ikke står framme på polet! Mange har høy terskel for å bestille noe, men det er så enkelt og greit – bare kjøp det på nett eller i appen, og så skaffer de det på kort tid, uten ekstra kostnad. Hvis det er noe du ikke finner i hylla, så spør om det finnes i bestillingsutvalget.
-Kjøleskapshalvtimen
Dette lærte jeg av Liora, på et av de aller første vinkursene jeg tok, lenge før jeg selv ble sommelier! Vi drikker gjerne vinen vår enten litt for varm eller litt for kald – rødvinen i romtemperatur og hvitvinen rett fra kjøleskapet. Dette påvirker smakene, og derfor er det lurt å gjøre følgende: Ta hvitvinen ut av kjøleskapet en halvtime før du skal drikke den, og legg rødvinen inn i kjøleskapet en halvtime før du skal drikke den!
Håper disse grunnleggende tipsene kan komme noen til gode – dette er sånt jeg skulle ønske at jeg alltid hadde visst, hoho.
Skål, dere!
Innlegget ble opprinnelig publisert på bloggen Et dryss kanel.
2 kommentarer om “Åtte grunnleggende ting som er kjekke å vite om vin”