Kjekt å vite: Kan man drikke vin med isbiter?

sergio-alves-santos-26588

Jeg får dette spørsmålet iblant, og her kommer svar!

Det går sakte, men sikkert mot vår og sommer. Snart skal det inntas forfriskninger i sol og varme, og mange velger å ha isbiter i vinen sin. La meg tipse om at det finnes bedre måter å kjøle den ned på!

To gode grunner til at man ikke bør putte isbiter i vin:

-Vinen blir utvannet
Dette sier egentlig seg selv, for dette er jo problemet med isbiter i utgangspunktet, samme hva man putter dem oppi. Isbiter smelter, og når de blir til vann, blander vannet seg med det man drikker. Konsentrasjonen blir gradvis mindre, og til slutt er det bare tynt skvip igjen i bunnen av glasset. Hvis man først skal kose seg med noe godt, er det jo dumt å vanne det ut… Både vinen og du fortjener bedre!

-Vinen smaker mindre
Temperatur påvirker alle næringsmidler, og som regel drikker vi hvitvinen vår litt for kald. Musserende vin kan gjerne komme rett fra kjøleskapet eller ligge på is, men stille viner (altså vanlige viner, som ikke sprudler) bør helst holde litt høyere temeratur enn kjøleskapstemperatur. Det er fordi at når matvarer nedkjøles, blir aromaene svakere. Man anbefales for eksempel å ta oster ut i romtemperatur en halvtime før man skal spise dem, for at smaken skal komme til sin rett, og slik er det med vin også. (Husker dere dette innlegget med åtte tips?) De fleste hvite og rosa viner smaker mest og best når de holder mellom åtte og tolv grader. Når man har isbiter oppi, blir vinen for kald og aromaene hemmet – eller i verste fall helt borte.

Uff, dette lover jo ikke godt… Hva skal man gjøre, da, hvis vinen er for varm og man ikke vil vente?

To ting man heller kan gjøre for å kjøle ned vin:

-Bruke frosne druer i stedet for isbiter
Dette fungerer kjempebra! Hvis man har druer i en boks eller en pose og oppbevarer dem i fryseren, man man ha dem rett i vinglasset dersom vinen holder for høy temperatur. Frosne druer er like effektive som isbiter, så de gir rask nedkjøling, men de vanner ikke ut vinen, og dessuten kan man spise dem som snacks når vinen er drukket opp. Full pott!

-Bruke isen til å lage isvann og legge vinen oppi
Hvis du først har tilgang på is, så ha den i en beholder av noe slag, fyll på med en tilsvarende mengde vann, og sett/legg vinflaska oppi. Isvann er mye mer effektivt enn ren is når man skal kjøle ned vin! Det skyldes at når man setter ei flaske ned i ei bøtte med ren is, er det en veldig liten del av hver isbit som faktisk er i kontakt med glasset, og ellers er flaska omgitt av luft. Når man bruker vann i tillegg, derimot, omsluttes hele flaska, slik at alt glasset blir kaldt og innholdet nedkjøles mye raskere. Hvis man bruker 50/50 vann og is, kan man kjøle ned en vin på få minutter.

Det finnes forresten enkelte viner som er ment å drikkes med is, men da står det på etiketten. Det er en slags trend, først og fremst innen musserende vin, som er spesielt utviklet for å smake best når man har isbiter i. Dette er unntaket som bekrefter regelen… I utgangspunktet er det altså slik at man bør styre unna is i vinen, for å få mest mulig ut av den!

Foto: Sérgio Alves Santos via Unsplash, CC0

Reklame

Legg igjen en kommentar, da vel!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s