Tre solmodne sørafrikanere

sensommer

La oss forlenge sommeren med noen viner fra solfylte Sør-Afrika!
Her kommer en boblevin, en rosa vin og en rødvin som passer godt nå.

Darling Cellars Old Bush Vines MCC Brut 2016
Dette vinhuset, og regionen der det ligger, har det fineste navnet! Her har vi en musserende vin som byr på lime, gule epler, nøtter og ristet brød. Chardonnay-druene kommer fra gamle vinstokker, og vinen har fått ligge i tre år på bunnfall, og resultatet er fin konsentrasjon og kompleksitet, flott fylde og en kremet følelse. Vinen er moden og fruktig, men har samtidig frisk syre; den er balansert og sjenerøs. Dette er et godt kjøp, og en vin som vil være helt ypperlig til mat.
(Nå er den visst utsolgt fra importøren, dessverre, så man må finne en butikk som har den inne. Det gjør man ved å trykke på «vis butikker med varen på lager».)

Backsberg Pinotage Rosé 2019
Pinotage er Sør-Afrikas egen drue! Som regel brukes den til rødvin, men det lages også litt rosa vin av den, og dette er en nyhet som ble lansert her til lands nå i september. (Såvidt jeg kan se, finnes det bare tre andre viner i denne kategorien på polet fra før.) Backsberg er et vinhus med sterk miljøprofil; faktisk er dette én av tre karbonnøytrale produsenter på verdensbasis. Vinen kommer i ekstra lett glassflaske med skrukork. Den er dyp og gylden i fargen, og har lukt og smak av jordbær og papaya. En fruktig og fyldig rosa vin med et hint av røstet korn og en lang ettersmak. Personlig skulle jeg nok ønske at den var hakket syrligere og friskere, men er man glad i en solmoden og sødmefull stil, vil denne være midt i blinken – og ettersom vinen er ganske robust, gjør den seg godt utover høsten. Vegansk er den også.

Bosman Twyfeling Cinsaut 2018
Her har vi en ren cinsault, og denne druen er den ene forelderen til pinotage, og den er også blant druene som står sterkest i Sør-Afrika. Her får den skinne, i en vin fra en familieprodusent der åttende generasjon bruker druer fra noen av landets eldste vinmarker. Her er nyansen i glasset lyserød, nærmest ripsfarget, og det lukter av markjordbær og bringebærdrops. Smaken følger opp, men har også et interessant preg av anis. Vinen er tørr og lett, med myke tanniner. Den er varm og innsmigrende, men har samtidig nok syre, og sitter lenge. En rødvin som er perfekt for overgangen mellom sommer og høst, spør du meg. Kan gjerne serveres lett avkjølt og drikkes i kveldssola.

Fortsatt god sensommer, dere! Skål!

Foto: Daniel Vogel via Unsplash

Legg igjen en kommentar, da vel!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s