Gode nyheter i november

scott-warman-525484-unsplash

På fredag var det polslipp, så nå finnes det mange spennende nyheter i polhyllene og nettbutikken! Her kommer 18 anbefalinger på rekke og rad!

Sprudlevin

Wiston Estate Cuvee Brut
Musserende vin fra England, en av mine yndlingskategorier! Denne er er frisk og syrlig og har det herlige eplepreget som man forventer, samt fin tekstur og god konsentrasjon.
BU, 340 kroner, polnummer 10415101

Jérôme Arnoux Crémant du Jura
Friske bobler fra en kjølig del av Frankrike. Vinen er knusktørr og syrlig, men med smak av kjeks og krydder, og en veldig fin, dyp modenhet. Mye for pengene.
Basis, 220 kroner, 10414701

Ambriel Classic Cuvée Brut
Enda en engelsk musserende! Nå begynner det å bli mange av dem på det norske markedet, så det er all grunn til å smake! Denne var overraskende utviklet og rund, med et flott innslag av gjærbakst og god kompleksitet, og den er rimeligere enn noen tilsvarende alternativer. Et godt kjøp!
BU, 340 kroner, polnummer 10468901

Hvitvin

Vietti Roero Arneis 2017
Det virker som at den italienske druesorten arneis er på full fart inn i det gastronomiske motebildet. I hvert fall er den ofte å se blant nyhetene på vinmesser for tida! Skal du kjøpe arneis, kan du godt kjøpe denne. Det finnes billigere varianter, men de er ofte litt puslete og anonyme på smak, synes jeg. Her får man en god dose solvarm sitrus, fin fruktkonsentrasjon og god syre.
BU, 250 kroner, polnummer 10110101

Stratus White 2014
Denne vinen kommer fra Canada, noe som er gøy i seg selv! Det er en morsom blanding av fem ulike druer, hvorav mest sauvignon blanc og chardonnay. Resultatet er livlig og sammensatt, med fin syrlighet og en smøraktig fataroma i finish. Ypperlig matvin!
BU, 278 kroner, polnummer 10364901

La Cappuccina San Brizio Garganega 2016
Den italienske druen garganega er best kjent under navnet Soave, og da er det ofte snakk om unge, lettdrikkelige, umiddelbare viner. Her er det i stedet snakk om en fatlagret variant med et hyggelig eikepreg og en rik stil, som likevel er frisk. Bør passe bra til ost!
BU, 180 kroner, polnummer 10277501

Waipara West N Block Chardonnay 2016
Fra New Zealand, fra en region som har havnet litt i skyggen av de aller største og mest kjente. Vinen er solmoden, sitruspreget og tropisk på smak, men ikke overdreven. Forfriskende og livlig, samtidig som den har god fylde. En hvitvin for dem som tror man ikke kan drikke hvitt i vinterhalvåret.
BU, 200 kroner, polnummer 10280701

Ego4
Dette er først og fremst en morsom kuriositet. Svensk vin! (Det er faktisk stadig flere svensker som lager vin i dag, men de importerer som regel druene fra andre land, eller bruker andre råvarer til å lage ulike fruktviner. Her er også selve druene dyrket i vårt naboland, og dette er foreløpig den eneste slike vinen på det norske markedet.) Druesorten heter solaris, og den takler den kjølige klimaet fordi det er en såkalt hybrid, en slags framavlet pøbelplante som står litt utenfor det gode selskap. I dette tilfellet er druene fra Skåne! Vinen er laget ved å blande og lagre flere årganger, og resultatet er interessant – jeg synes det smaker intenst av solbær og marsipan. Dette er kanskje ingen stor vin, men det er en unik og gøyal en!
BU, 340 kroner, polnummer 10268401

Dr. Wehrheim Weisser Burgunder Buntstück 2017
Kjært barn har mange navn, og denne druen er for mange bedre kjent som pinot blanc. Her er den rund og moden, med smak av gul frukt, samtidig som den er frisk og syrlig, og så får man mineraler på kjøpet. Flott matvin!
BU, 175 kroner, polnummer 10532501

Dom. Gourt de Mautens Blanc 2015
Rhône-dalen er først og fremst en rødvinsregion, men det lages spennende hvitviner der også. Denne er laget av picpoul, grenache gris og grenache blanc, og den framstår som solvarm, nesten med et snev av oksidasjon, som når et halvt eple blir liggende framme på kjøkkenbenken. Kompleks, fyldig, lang og interessant. Det smaker av fersken og flintstein, med innslag av urter. Den koster litt, men dette er ikke en sånn lett, forglemmelig hvitvin man tar med seg på fest, det er en sånn man drikker sakte hjemme i sofaen.
BU, 499 kroner, polnummer 10355801

Weinhaus Saar Riesling Kabinett Feinherb 2017
Riesling er en drue man kan gjøre mye forskjellig med. Her har vi en variant med litt lavere alkoholnivå (9 %) og litt mer restsødme. Den er likevel frisk, slank og presis. En super vin til krydret mat, og et godt kjøp!
BU, 140 kroner, polnummer 10401001

Rødvin

Livernano Chianti Classico Riserva 2013
En typeriktig og omgjengelig Chianti Classico med noen år på baken. Blandingen av sangiovese og merlot gjør denne vinen veldig anvendelig. Fin som kosevin i høstmørket, eller som julegave til den matglade!
BU, 310 kroner, polnummer 10466101

Terre del Barolo Verduno Pelaverga 2017
For dem som føler at de har «rundet» italiensk vin. Det er kanskje ikke alle som har hørt om druen pelaverga? Den dyrkes i regionen Piemonte, og brukes som regel i blandinger, men her får den stå på egne bein. Vinen oppleves som ung, fruktig, rødbærspreget, leskende og lett.
Basis, 220 kroner, polnummer 1669501

Ch. Les Vieux Moulins Pirouette 2016
Nyydelig bringebær på nesa. Dette er en litt annerledes bordeaux, for den er spontanfermentert, altså har den fått gjære på naturlig vis. Den er slank og ren og knusktørr, og vil stå bedre til lett, vegetarisk mat enn mange av sine søsterviner fra samme berømte region. En interessant og moderne bordeaux, for dem som vil prøve en ny vri!
BU, 165 kroner, polnummer 10383201

Bouchard Bourgogne Pinot Noir Reserve du Centenaire 1997
21 år gammel pinot noir? Ja! Til 240 kroner? Ja! Dette er et røverkjøp, og en interessant smaksopplevelse for alle som liker denne druen og vil smake hvordan den utvikler seg i (ti)årenes løp. Vinen er fortsatt lett og elegant, men jordlig og røstet, kompleks og laaaang.
BU, 240 kroner, polnummer 10419801

Cortese Senia Nero d’Avola Terre Siciliane 2016
Vin fra Sicilia er blitt veldig populært de siste årene, og det er ikke så rart. Det vulkanske jordsmonnet påvirker druene som vokser der, og gir vinen egenart. Her er det snakk om druen nero d’avola, en lokal favoritt. Dette er en rund og varm vin med smak av mørke bær som kirsebær og bjørnebær, men med en helt tydelig vulkansk snert, i form av en framtredende mineralitet som kjennes på tunga!
BU, 250 kroner, polnummer 10469001

Weinert Tonel Unico Cabernet Franc 2013
Denne vinen er laget av en drue som gjerne opptrer sammen med andre, men som sjeldent får ha scenen helt for seg selv. Detteer cabernet franc sitt solonummer, og det er en glede å overvære. Druene stammer fra gamle vinstokker, og det ble bare laget én tønne med denne vinen, derav navnet Tonel Unico. Den koster litt, men så er den også veldig god – den smaker plomme og boysenbær, og den er sødmefylt og balansert, myk og lang.
BU, 490 kroner, polnummer 10237801

Ch. Le Grand Verdus 2016
Intens på både luft og smak. Solbær og bjørnebær, hint av varme krydder og lakris. Middels fylde og runde tanniner, samt fin lagringsdyktighet. Mye for pengene, både nå og i framtida! Denne kan nemlig nytes i dag, men den vil bli enda bedre etterhvert, så hva med å kjøpe tre flasker når man først er i gang? Om man drikker den ene nå og skriver ned hva man synes om den, kan man legge de andre to i boden og åpne dem om for eksempel tre og seks år, og se hvordan vinen utvikler seg. Gøy!
BU, 150 kroner, polnummer 10455901

Da er vi sikret for vinteren, skulle man tro!

Smil og skål herfra!

Foto: Scott Warman, via Unsplash.

Reklame

Legg igjen en kommentar, da vel!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s