Varmende portvin til kjølige høstkvelder

Jeg begynte å glede meg til pensjonisttilværelsen allerede i tenårene. Jeg er overbevist om at jeg blir en helt suveren senior – hvis jeg kommer så langt, da. Kanskje like greit å tyvstarte litt?

Jeg har en del «modne» trekk allerede nå. Jeg er begeistret for Poirot både i bok- og serieform, jeg synes ungdommen nå til dags gjør mye rart, jeg liker kryssord, og jeg er glad i portvin. Mange ser på portvin som noe gammeldags, men det er ikke nødvendigvis det – faktisk er det en veldig anvendelig drikk som passer de fleste!

I fall noen lurer, la oss se litt på hva portvin egentlig er for noe. Det er snakk om en sterkvin, også kalt hetvin, altså en druebasert drikk med mer alkohol enn vanlig vin (ofte 15-25 prosent). Alkoholinnholdet heves ved å tilsette brennevin – dette er felles for alle sterkviner, men noen er søte og noen er tørre. Portvin er søtt fordi at brennevinet tilsettes før den naturlige gjæringen i vinen er ferdig. Gjæren rekker ikke å omdanne alt fruktsukkeret til alkohol før spriten kommer og setter en stopper for prosessen, så litt sukker blir igjen i vinen. Portvin lages i Portugal, derav navnet.

Nå i høst lanseres en ny portvin i Norge, fra den tradisjonsrike produsenten Taylor’s. De har holdt det gående siden 1692, og feirer altså 325 år i år! I den forbindelse har de laget et nytt og spesielt produkt, 325th Anniversary Limited Edition. Da jeg fikk høre om den, tenkte jeg at den sannsynligvis ville komme i forsvinnende lite opplag og koste forferdelig mye, men jeg ble positivt overrasket. Det lages 100 000 flasker, og de koster 360 kroner på polet. Det kunne jo vært verre, så dette gjør vinen relativt tilgjengelig, selv om det dreier seg om riktig edle dråper.

Portvin er svært holdbare saker. Den kan fatlagres i maaange tiår og utvikle et veldig mangefasettert smaksbilde. I denne flaska – som for øvrig er flott i formen, og som skal få leve videre som vase når den er tom! – finner man andeler som er både ti, tjue, tretti og førti år gamle. Resultatet er en spennende blanding med både unge og utviklede aromaer. Her finner vi solmodne bær, syltetøy, tørket frukt, nøtter, kakao og krydder. (Ihuga kjennere og tilhengere av gammel årgangsportvin vil kanskje synes at denne er litt for ungdommelig, men jeg synes det er hyggelig at et slikt spesialprodukt er beregnet på oss vanlige folk, ikke bare på dem som pleier å investere i det eldste og dyreste.) Smaken er likevel kompleks og lang. Vinen er livlig, men fyldig og rund, og den varmer godt på en hustrig høstkveld.

God portvin passer veldig bra til ost og dessert, ofte bedre enn vanlig vin, ettersom den er sterkere og mer sammensatt i smaken. Til ostefat, kaker og desserter (særlig med bær og sjokolade) kan denne portvinen fungere ypperlig. Dessuten kan man bare nyte den helt for seg selv, eventuelt med noen nøtter og noen mørke sjokoladebiter til – for eksempel mens man ser på Poirot eller løser kryssord.

Takk til Altia for smaksprøven!

Reklame

En kommentar om “Varmende portvin til kjølige høstkvelder

Legg igjen en kommentar, da vel!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s