God kombo: Champagne og…

…ikke jordbær. Joda, «jordbær og champagne» er en kjent greie. Bare så synd at det ikke egentlig passer sammen! Jeg har et bedre forslag!

Selvfølgelig kan man spise og drikke hva man vil i kombinasjon, og det viktigste er at man koser seg. Likevel er det enkelte paringer som på et rent objektivt plan, på grunn av de ulike bestanddelenes egenskaper, ikke fungerer særlig godt. Dette er tilfellet for jordbær og champagne!

Litt av problemet er nok at mange bruker ordet «champagne» om alle typer vin som sprudler. Det er dessverre ikke greit – det blir som å bruke ordet «limousin» om alle biler, selv når det egentlig er snakk om klumpete kassebiler og slitne stasjonsvogner. Det finnes nemlig mange typer musserende vin, og bare én av dem heter champagne. Den som lages på en bestemt måte av bestemte druer i et bestemt område i Frankrike.

Skal man drikke champagne, bør man først og fremst gjøre det med en viss andakt, for det er lange tradisjoner og kompliserte produksjonsteknikker som resulterer i innholdet i flaska. (Det kan vi komme tilbake til ved en annen anledning!) Når man har champagne i glasset, bør man derfor vite hvordan man får mest mulig ut av de edle dråpene.

Champagne er som regel tørr, syrlig og forfriskende. Herlig! Problemet er bare at når man spiser sødmefulle jordbær til, framstår vinen som sur. Bærene blir overkjørt, og man risikerer å få den ubehagelige snurpefølelsen ved hver slurk sprudlevin, og dermed kommer ingen av delene til sin rett. De er bedre hver for seg.

Hvor kommer så dette med «jordbær og champagne» fra? Denne klassiske kombinasjonen pleide å være et symbol på luksus og livsnyteri i gamledager, da bærene var langt vanskeligere å få tak i enn de er nå, og da vinen hadde en litt annen karakter. I forrige århundre var nemlig champagnen søtere enn den er i dag. Dessuten har bærprodusenter dyrket fram jordbær som er større og mer holdbare, og det går på bekostning av smaken. Det er jo stor forskjell på et digert, vassent bær fra et drivhus og et lite markjordbær fra en solvarm skråning i naturen… Tidligere, når bær var bær og champagne var søtt, kunne man altså kombinere de to med langt større hell. (Derfor er det slik at hvis man faktisk vil drikke sprudlevin til jordbær, bør man satse på en som ikke er tørr, men som har litt restsødme.)

Hva bør man så velge i stedet for jordbær til champagnen? OLIVEN! Det høres kanskje rart ut, mest fordi man forventer noe søtt, men man må bare smake og la seg overbevise. Dette er en strålende kombinasjon, og en mye mer moden og raffinert paring. Oliven byr på salte og litt bitre aromaer, som står helt ypperlig til den syrefriske vinen. Dessuten har både oliven og champagne en lang og behagelig ettersmak, slik at ingen av delene overkjører den andre. De harmonerer. Grønne og svarte oliven fungerer like godt, så man kan velge dem man liker best. Denne komboen er perfekt som start på et måltid, eller som ren kos for seg selv.

Skal du nyte et glass champagne, vil jeg på det sterkeste anbefale å la kurven med jordbær stå igjen i butikken, og heller sette fram en bolle med god oliven til!

Skål!

Foto: Joonas Kääriäinen via Pexels, CC0

Reklame

En kommentar om “God kombo: Champagne og…

Legg igjen en kommentar, da vel!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s