Bruk nesa og bli en bedre vinsmaker!

Her kommer en oppfordring til alle som vil få mer ut av vinen de drikker. En oppfordring som er ekstra aktuell i disse dager, når alt vokser og gror og blomstrer rundt oss, og alskens lukter er innen rekkevidde. Det er så enkelt og så grunnleggende: Bruk nesa!

Alle vi som jobber med vin, har studert vin og smaker på vin på et profesjonelt nivå, har måttet trene opp nesene våre. Vi har bygget opp et mentalt kartotek med lukter, slik at vi kan sette ord på det vi kjenner når vi analyserer innholdet i glasset. Dette kan hvem som helst gjøre, det er ikke som om man må være født med ekstra god luktesans. Evnen er der fra før, det er bare snakk om å bruke den aktivt!

Som regel tenker vi ikke så mye på luktene som omgir oss, med mindre noe lukter ekstra godt og er forbundet med gode minner (nytraktet kaffe om morgenen, parfymen til vår kjære, nyslått gress om våren) eller noe lukter intenst vondt (her trenger jeg vel ikke ramse opp eksempler, det er nok av ekle ting å ta av). Hva med alt det andre, i mellomsjiktet? Ting som ikke lukter spesielt sterkt, spesielt behagelig eller spesielt ubehagelig, som bare har en vanlig lukt? Disse tingene omgir oss kontinuerlig, og potensialet her er enormt. Når snuste du sist på en gulrot før du hakket den opp og hadde den i kjelen?

Dette kan bli den store luktesommeren. Lukt på alt før du spiser eller drikker det. Lukt på frokosten, lunsjen og middagen. Lukt på kaffekoppen, tekoppen, utepilsen og juiceglasset. Lukt på desserten, nøttemiksen og innholdet i godteskåla. Lukt på grønnsaker og andre råvarer når du lager mat. Lukt på frukt og bær. Lukt på blomster langs veien. Lukt på urter og krydder. Når du er klar til å ta neste steg, kan du lukte på stoff, på treverk, på stein. Vær en raring, hoho. Det betaler seg.

Når man stikker nesa nedi et vinglass, kan det være vanskelig å sette ord på hva man lukter. Når noen sier at de kjenner lime, pære, nøtter, rips, honning eller kardemomme, så er det fordi de har en kobling mellom sanseinntrykket og ordet. Det kan du også få! Jo mer du bruker luktesansen, jo bedre blir den – og jo enklere blir det å gjenkjenne aromaer i vin, og jo morsommere blir det å snuse seg fram.

Om du vil gjøre deg selv en tjeneste i sommer: Bruk nesa!

Foto: Idy Tanndy via Pexels

Legg igjen en kommentar, da vel!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s