Nå tar vi en liten tur til USA!
Vi reiser til California, til store, åpne, frodige jordbrukslandskap.
Nærmere bestemt skal vi til Santa Barbara-området, til Santa Ynez-dalen, bare tjue minutter fra kysten av Stillehavet. Der ligger det ei lita bygd som heter Los Olivos, som er viden kjent for sine mange vinprodusenter!
I ei rød hytte i sentrum holder Stolpman Vineyards til, og de lager flotte, særpregede viner med fokus på druen syrah.
Stolpman importeres til Norge, og vinene deres finnes her!
Litt lenger nede i gata ligger Story of Soil, som lager slanke og elegante viner.
De finnes foreløpig ikke her til lands, dessverre.
Det gjør heller ikke den neste produsenten, Brewer-Clifton, som kanskje er mest anerkjent for sine presise viner laget på chardonnay.
De er også verdt et besøk, og ligger også i samme gate!
Los Olivos er i det hele tatt et kompakt og sjarmerende sted, som egner seg ypperlig for vinturisme. Her kan man fint tilbringe en hel dag, og bare rusle og smake og nyte!
Ikke langt fra Los Olivos, bare ti minutters kjøring unna, ligger tettstedet Buellton. Her finner man den berømte restauranten The Hitching Post II.
Stedet ble allemanneie gjennom kultfilmen Sideways fra 2004. (Jeg har nevnt filmen her tidligere, og har du ikke sett den ennå, vet du hva du har å gjøre!) The Hitching Post lager sine egne viner, som både turistene og lokalbefolkningen har stor glede av. Dette er store, runde godsaker.
Buellton er forresten et greit sted å overnatte, om man trenger husly før neste etappe.
Greit, da drar vi videre, gjennom det grønne, bølgende landskapet. Nærmere bestemt kjører vi halvannen time nordover.
Til området San Louis Obismo, til byen Paso Robles. Den ligger også bare en halvtime fra kysten – den kjølige vinden fra havet er viktig for vinnæringen! – og er også kjent for sine mange vinprodusenter. Her er det litt større avstander mellom dem, men det gjør ingenting, for da får man sett mer av nærområdet når man først er her!
Først stikker vi innom det hyggelige, tilbakelente besøkshuset til Chronic Cellars!
Denne produsenten har en kunstner med på laget, som utformer alle de iøynefallende etikettene. Dessuten lager de spennende viner med masse personlighet. (De finnes ikke i Norge foreløpig, dessverre.)
I Paso Robles kan man gjerne legge turen til Tin City, et gammelt industriområde der mange små, uavhengige akøtører nå samles om å tilby lokal vin, øl og mat. Veldig mye godt og gøy, så her kan man bruke dagen, hvis man vil!
Her finner man også vinprodusenten Anarchy. De lager tunge, tette viner, men med en eksperimentell snert.
Disse produktene finnes heller ikke i Norge for øyeblikket. Vi får bare krysse fingrene for at det kommer mange nye viner fra California til Vinmonopolet med tida!
Jeg syntes det var veldig stas å smake meg litt rundt i på vestkysten av USA, og håper at noen av disse tipsene kan komme til nytte for andre nysgjerrige, vinglade sjeler.
Takk for turen, dere!
En kommentar om “Vestkyst-vin”