God kombo: Sushi og riesling

Vin til sushi | vinogvegetar.no

Vin til sushi? Japansk mat og tysk vin er overraskende godt sammen!

Sushi er en kompleks rett, både med tanke på smak og tekstur, enten man spiser fisk eller velger en vegetarvariant. Risen er mild og klebrig, og ulike fiskeslag og grønnsaker tilfører forskjellige smaker og konsistenser, og så har man de tre tingene som ofte gir vinen problemer: Soyasaus, syltet ingefær og wasabi. Disse smaksbombene er naturlige deler av et sushimåltid, og de bidrar med salt, mye syre og sterk peppersmak, slik at mange viner blir overkjørt.

Det finnes råd, i form av riesling! Denne velkjente vindruen kommer opprinnelig fra Tyskland, og den trives best i kjølig klima, for da kan den vise seg fra sin beste, syrefriske side. Den fungerer både i tørre og søte viner, takket være sitt naturlig høye syrenivå og sin kraftige aroma. Riesling lukter og smaker ofte av blant annet eple og sitrus.

Den beste vinen til sushi er gjerne en ung, tysk riesling som det står «kabinett», «auslese» eller «halbtrocken» på – de er halvtørre, og har med andre ord en anelse høyere sukkernivå. Denne lille sødmen er akkurat det som trengs i kampen mot den salte soyasausen, den skarpe ingefæren og den pikante wasabien. I tillegg er altså riseling en lett og frisk vin, som likevel er kraftig på smak, og dermed gjenspeiler den sushiens karakter. Full klaff!

Alternativer: For dem som vil ha en helt tørr vin, kan en riesling eller en gewürztraminer være fruktig og sødmefull nok til å takle sushien likevel. Er du i veldig i tvil, så velg bobler! For eksempel en crémant, en musserende vin fra Frankrike. (Crémant kan holde like høyt kvalitetsnivå som champagne, men prisen er lavere.) Synes du vin til sushi låter rart uansett, er det jo bare å stole på den lokale mattradisjonen, og drikke japansk øl eller sake til!

Foto: Krzysztof Puszczyński via Stock Tookapic

vin til sushi, sushi og vin, sushi med vin, sushi-vin, vin og sushi, drikke til sushi

Reklame

Legg igjen en kommentar, da vel!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s