Kjekt å vite om «korka» vin

Om

Noen ganger går det galt, også i vinens verden.
Jeg tenkte at vi kunne se litt nærmere på den vanligste vinfeilen, nemlig korkfeil.

La oss begynne med det helt grunnleggende: Det at vinen er «korka» betyr ikke at det er kork i vinen!
Om man er litt uforsiktig med åpneren og det havner noen små korkbiter nedi flaska, blir ikke vinen ødelagt av den grunn. Det ser kanskje ikke så imponerende ut, og man bør fiske ut bitene før man setter glasset til munnen, men det er ikke korkbiter som er problemet.

Hvordan merker man det?
Vin med korkfeil får en karakteristisk duft. I stedet for frukt og blomster og andre ting man forventer, lukter vinen av vått papp, møllkuler og mugg. Med andre ord: Du får ikke lyst til å drikke den. Gjør du det likevel, vil smaken stå til lukta. Det er rett og slett ubehagelig. Vinen kan riktignok være «korka» i større eller mindre grad, og enkelte viner kan ha aromaer som ligner uten at det er noe i veien, så det er ikke alltid så tydelig. I slike tilfeller er det lurt å forhøre seg med andre. Får man en vin hvor feilen er framskreden, vil man som regel ikke være i tvil.

Hva skyldes det?
Problemet er et stoff som heter trikloranisol, som har havnet oppi flaska i løpet av produksjonsprosessen, og deretter påvirket innholdet. Trikloranisol kan komme fra mange kilder, deriblant ulike vaskemidler og korken selv. Det er derfor ikke så lett å unngå, selv for vinprodusenter med strenge rutiner og god hygiene, så korkfeil kan oppstå i vin av alle typer og vinklasser. Det er heller ikke slik at det skjer utelukkende i flasker med naturkork – forvirrende nok kan det skje med kartongviner og viner med skrukork også. Ingen er trygge, muaha.

Hvor vanlig er det?
Det er umulig å fastslå helt sikkert, men heldigvis forekommer det ikke særlig ofte. Man anslår at rundt fem prosent av verdens vinflasker blir «korka», altså at feilen oppstår i omtrent hver 20. flaske.

Kan man gjøre noe med det?
Nei, dessverre. Det er en feil i vinen, og usmaken blir ikke borte. Det er selvfølgelig frustrerende å måtte forkaste ei hel vinflaske, men den gode nyheten er at man kan si ifra, enten på spisestedet eller på polet, og så får man ny vin (eller pengene tilbake). Alle som jobber i bransjen vet at dette er sånt som skjer, og at det ikke er annet å gjøre enn å erstatte vinflaska. Sjansen for at den neste har samme feil er heldigvis forsvinnende liten, så da er det bare å nyte!

Trikloranisol, gå din vei. Vin, vin, kom til meg!

Foto: Meditations via Pixabay

Reklame

En kommentar om “Kjekt å vite om «korka» vin

Legg igjen en kommentar, da vel!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s