Eplekjekt: norsk sider i særklasse!

Eplesesong! Hipp hurra! De norske eplene er som kjent mye bedre enn importeplene, så når de endelig er å få tak i, må man jo bare nyte mens muligheten er der! Det virker som at 2023 er et godt år for frukt og bær, og det skal vi være glade for, for mange epler betyr mye sider. Foreløpig havner den norske sideren litt i skyggen av den franske og den engelske, men den blir bare bedre og bedre, og stadig mer anerkjent både innenlands og internasjonalt. Altså er det all grunn til å kaste seg på siderbølgen!

OBS: Nå snakker vi om seriøs sider, ikke sånn syntetisk, masseprodusert rusbrus, hoho. Den norske sidertradisjonen er lang og stolt, og det finnes et stort spenn av smaker, styrkegrader og sødmegrader på markedet. Disse godbitene formidles av Vinmonopolet, og kan nytes både alene og til mat på linje med øl og vin, og de er kanskje litt som en mellomting? Denne bloggen handler først og fremst om vin, men jeg er jo innom andre typer drikke innimellom, og norsk sider kan være et veldig godt alternativ til vin iblant!

Før ferien var jeg på en stor sidersmaking her i hovedstaden, hvor mange av landets beste produsenter var til stede, og jeg smakte på sååå mye godt. Her kommer ei liste med noen av favorittene mine!

Jeg har sortert disse produktene etter sukkerinnhold, så vi begynner med det som er helt tørt, og så jobber vi oss mot stadig søtere varianter. Liker du sitrende syrlige ting, kan du velge noe med under ti gram sukker per liter, og liker du mer sødme, så kan du bevege deg bortover skalaen mot produktene som inneholder oppunder tretti eller førti. Sider vil som regel oppfattes som ganske friskt uansett, ettersom hovedråvaren (eplene) inneholder såpass mye syre – og den heter eplesyre, faktisk! Balansen er derfor helt avgjørende når man jobber med foredling av epler, og de dyktige produsentene er veldig flinke til å skape harmoni.

Nok småprat, så er det sidertid!

Åkre Gard Edel Pæresider
Vi begynner med et unntak fra regelen, haha, for denne er laget av pærer, ikke epler! Resultatet er en knusktørr, slank, subtil og elegant sak.
199 kroner, polnummer 14328001

Åkre Gard Pét-Nat Rosé 2022
Her har samme produsent en flott kombinasjon av eple og kirsebær. Denne er sval og smekker, og hvis man er glad i litt spesielle vinkategorier som røde bobler (f.eks. lambrusco) eller blanc de noirs-hvitvin, så vil man like denne. Supermatvennlig!
225 kroner, polnummer 15742601

Heldre Sider Summered
Dette er akkurat det jeg selv ønsker meg av en sider. En tørr, frisk og syrlig sjarmør som utgjør et ypperlig alternativ til musserende vin.
225 kroner, polnummer 15073001

Tørr Harding 2022
Her har vi også en syrefrisk og slank variant, med fin fruktkonsentrasjon. Rett og slett lekkert.
185 kroner, polnummer 15759801

Kvestad Jubileum Rosésider
En rosa utgave med et lite innslag av moreller og rips, noe som gjør denne rund, behagelig og balansert, og gir et hint av røde bær på smak. Et sterkt kort til gode anledninger! Denne er merket vegansk, forresten.
182 kroner, polnummer 13016801

Aga Sideri Humlepung Rosé
Nå er vi over i en kategori med lite grann mer sukker, og her finner vi kanskje landets mest kjente sider? Denne har slått skikkelig an, og det er ikke rart, for dette er så lettdrikkelig og anvendelig! Vi får et bredt spekter av smak fra lett bitter humle til solmodne bringebær, som faller i smak både hos øldrikkere og vindrikkere. Hvis norsk sider er relativt nytt for deg, så er dette et fint sted å starte!
190 kroner, polnummer 14137001

Store Naa 57/2 Kårkall
Denne lages også med inspirasjon fra øl, for her brukes det kveik, noe som gir et lett bitterpreg og god fylde, samt bidrar til balansen. Denne føles frisk og framstår som veldig matvennlig.
190 kroner, polnummer 12715101

OmCider Valagubben
Jeg er så svak for ordspill, så produsenten får plusspoeng fra meg, haha! Denne har mer fylde og en mer tropisk aroma, og en lang, behagelig ettersmak. Kjekk allrounder.
175 kroner, polnummer 14858001

Raatøs Sider
Her har vi en sjenerøs sak, en fyldig og kremet variant med moden frukt og hint av honning. Til sensommerens mørkere kvelder!
259 kroner, polnummer 15759201

Det bør nevnes at noen av siderne jeg ville nevne, nå er utsolgt, men at det finnes andre gode produkter tilgjengelig fra produsentene NeRø, Hardangerbonden og Apal.

I det hele tatt er det all grunn til å prøve seg fram på siderfronten! Håper det smaker!

2 kommentarer om “Eplekjekt: norsk sider i særklasse!

  1. Rita sier:

    Norsk sider er helt nydelig, og det er så gøy at de har tatt steget vekk fra den søte, alkoholsterke kjellersideren og ut til dette nye, fine, rene produktet. Den store forskjellen mellom norsk og utenlands sider er jo eplene som brukes – her i landet er det mest spiseepler, kontra bitre siderepler andre steder, og det gir jo en helt egen smak.
    Sider har en klar fordel i forhold til vin – alkoholstyrken. Mange er på mellom 7-8 prosent, noe som er ypperlig når man vil holde alkoholinntaket noe nede. I tillegg til det som har kommet av gode alkoholfrie sidere, naturligvis.
    Et lite tips: Harding sin Uten filter – det er kanskje den aller beste, etter min mening (og jeg har smakt på nesten alt som lages av sider i Norge). Den er ufiltert, og har dermed mer av de gode eplesmakene. Jan Ove på Harding driver også økologisk, som Hardangers eneste. Vet bare om Nærø av andre økologiske siderprodusenter i Norge foreløpig. Sider fra Hardanger er også et beskyttet varemerke lik champagne. Det er jo også gøy! Og enda en liten, gøyal fun fact: det er siderprodusenter som har plantet druer, så om noen år kommer det kanskje noe vin derfra også…

    Liker

    • Synne Cinnamon sier:

      Takk for innspill og tips, Rita! Jeg er helt enig med deg; her er det skikkelig mye godt og gøy, og all grunn til å følge med på utviklingen framover!

      Liker

Legg igjen en kommentar, da vel!