Kelnerens (og alle andres) venn

I dag vil jeg bare tipse om noe helt grunnleggende, nemlig en god vinåpner. Er vi flere som på et eller annet tidspunkt i ungdommen forsøkte åpne ei flaske ved å sette den nedi en sko og banke skoen mot en vegg? Har man ikke åpner, er man ille ute. Likevel er det så forferdelig mange dårlige åpnere i omløp, som gjør prosessen unødvendig komplisert eller vanskelig.

Den typiske T-formede varianten er, som vi alle vet, fullstendig håpløs. Den med «hendene over hodet» er ofte tung og upraktisk å ha med seg på tur, for eksempel. For ikke å snakke om de utgavene som er for egne apparater å regne – noen ser ut som torturredskap, noen er elektriske, noen festes til kjøkkenbenken… De er digre og dyre, og de gjør jo akkurat det samme som de enklere variantene, bare at ingen egentlig trenger bruksanvisning eller stikkontakt for å åpne helt vanlige vinflasker. Man sparer skapplass, tid og penger om man skaffer seg en skikkelig, klassisk vinåpner og lærer seg å bruke den.

Den beste vinåpneren, spør du meg og mange andre i vinbransjen, er en såkalt waiter’s friend. Det betyr altså kelnerens venn, og den lever opp til navnet sitt! Jeg har åpnet tusenvis av vinflasker på jobb som sommelier, og denne typen åpner svikter aldri. Den har tre deler (fire om man teller med ølåpneren, som er en bonus!), men den foldes sammen, og blir ikke stort større en en fyllepenn. Den består av en liten kniv, slik at man kan kutte vekk folie, og av selve spiralen, som er både spiss nok (til harde korker) og lang nok (til store korker), og av en støtte man kan lene mot kanten på flaskehalsen, med to ledd, slik at man kan bytte grep underveis og heise opp korken i to etapper. Denne typen vinåpner er liten, lett og enkel å bruke. Et smart og tilnærmet idiotsikkert system.

Jeg anbefaler Pulltap’s, som jeg selv bruker, men det finnes mange produsenter som lager denne typen åpnere av god kvalitet. De har for eksempel en lignende sak hos Culina. Om du bruker noen få hundrelapper på en waiter’s friend, har du en pålitelig, slitesterk åpner som du kan ta med deg overalt og bruke i mange, mange år.

Det var alt for denne gang! Smil og skål herfra!

Reklame

2 kommentarer om “Kelnerens (og alle andres) venn

  1. detgodevinliv sier:

    Så enig! Nok mange som trenger det tipset der! Alt godt fra Anne

    Sendt fra min iPhone

    > 12. apr. 2021 kl. 18:01 skrev VIN OG VEGETAR : > >  >

    Liker

Legg igjen en kommentar, da vel!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s