Gin og gull

Gin / vinogvegetar.no

Hei, dere! Sommerferien er for de fleste over for i år, og jeg håper alle sitter igjen med mange fregner og gode minner. Nå kommer sensommeren, og den kan være minst like fin! Faktisk ser det ut som at vi har et varmt og fint høytrykk i vente, i hvert fall her på Østlandet, og da kan det være godt å kjøle seg ned med en kald og frisk drink. En klassisk GT, for eksempel, eller rett og slett en G, hoho. Er ginen god nok, kan den utmerket godt drikkes bar!

I dag gjør jeg et unntak på denne vinbloggen, og skriver om brennevin i stedet, fordi jeg vil tipse om en norskprodusert gin jeg nylig har oppdaget.

De største ginmerkene, som Gordon’s, Beefeater og Bombay Sapphire, har de fleste smakt før. Kanskje har man til og med prøvd seg på Hendrick’s eller Tanqueray. Disse kommer alle fra Storbritannia, og det er her gin-tradisjonen står sterkest. De senere årene har andre nasjoner og mange mikrobrennerier prøvd seg på gin-produksjon, men det er vanskelig å hevde seg på et marked der britene nærmest har monopol. Norge har faktisk gjort seg bemerket, først og fremst gjennom Stig Barekstens flotte produkter. Hans gin-serie Harahorn er det sikkert også en del som har smakt? (Noen husker kanskje at jeg hadde besøkt Bareksten første gang jeg skrev om brennevin her inne, men da var det snakk om akevitt!)

I fjor sommer ble det lansert en ny gin som norske Arcus hadde brukt lang tid på å utvikle, i samarbeid med bartendere fra både Norge, Sverige og Danmark. Resultatet fikk passende nok navnet Skagerrak, etter havområdet mellom de tre landene, og det ble hentet ingredienser fra kysten ut mot sjøen. Blant annet er det brukt en sjelden type tang som heter søl, haha!

Skagerrak Nordic Dry Gin smaker av einebær, slik man forventer, men den byr også på sitrus og hylleblomst, noe som gjør den lettere og litt friskere, og dessuten har den et hint av noe salt. Dette er faktisk den mest nyanserte ginen jeg har smakt. Denne vil jeg heller drikke bar enn med tonic – den er faktisk bedre for seg selv, synes jeg. Sånn er det ikke så ofte!

I starten av juli i år kom resultatene fra kåringen The Gin Masters 2020 i London, der en internasjonal jury blindsmakte over 200 typer gin fra hele verden. Nykommeren Skagerrak vant ikke bare én gullmedalje, men to! Så stas for lille Norge!

Skagerrak finnes her på Vinmonopolet, og koster 500 kroner. En klar favoritt i barskapet for øyeblikket.

Smil og skål og god sensommer herfra!

Takk til Arcus for smaksprøven!

2 kommentarer om “Gin og gull

Legg igjen en kommentar, da vel!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s