Kjekt å vite: Hva har vinglasset å si?

macro-stemware-wine-glasses-66876.jpg

Vinglass finnes i mange størrelser, former og fasonger, ofte tilpasset typen vin man skal fylle det med. Smale hvitvinsglass, høye flutes eller lave coupes til musserende, runde rødvinsglass. Med og uten dekor og farge, i glass og krystall, med og uten stett. Hva bør man velge, og hva har egentlig glasset å si?

Nå skal jeg fortelle deg en hemmelighet.

Vi i vinbransjen, når vi smaker på vin, uansett type, bruker vi utelukkende rødvinsglass.

Rødvinsglass kan selvfølgelig også være så mangt, men nå snakker jeg altså helt generelt om den største kategorien glass av de man er vant til å se. Stett, stor klokke og tulipanform, som på bildet.

Jo større klokka på glasset er, jo bedre er det. (Innen rimelighetens grenser, altså – jeg har vinglass som rommer ei hel flaske (!), og det er mer morsomt enn praktisk. Som regel fungerer helt vanlige rødvinsglass helt fint.) Det er fordi at vi vil kunne lukte og slynge på vinen før vi smaker på den.

Skal du drikke musserende vin? Velg rødvinsglass.
Skal du drikke hvitvin? Velg rødvinsglass.
Skal du drikke rosa vin? Velg rødvinsglass.
Skal du drikke rødvin? Velg – ikke overraskende – rødvinsglass.
Så enkelt er det faktisk!

(Ja, det finnes en masse stilige spesialglass, og mange av dem kan ha noe for seg, og man kan faktisk smake forskjell når man drikker vin fra ulike glass, men nå snakker jeg altså på helt generelt grunnlag. Det er ingen grunn til å kvitte seg med krystallglassene etter oldemor eller smakesettet som er tilpasset ulike druetyper, men sånn i det store og det hele, kan man forholde seg til denne hemmeligheten som en huskeregel.)

Nå skjenker vi opp vinen, hele poenget med vinglass er å ha vin i dem. Ikke fyll glasset helt opp, hell omtrent til punktet der glasset er bredest, og la det være igjen flere centimeter med luft. Der skal vi plassere nesa når vi lukter på vinen! (Når man stikker nesegrevet godt ned i glasset, fanger man opp mye mer enn når man bare snuser litt ved kanten. Lukt er en stor del av smak, det vet alle som har vært forkjølet, så når vi smaker på en vin, er det viktig at vi lukter på den.) Dessuten vil vi ha plass til å slynge vinen litt rundt i glasset, slik at vinen kommer i kontakt med luft. Da vil den åpne seg, og lukte og smake mer.

Hold i stetten, den er der for
-at man ikke skal varme opp vinen med kroppstemperaturen sin.
-at man lettere skal kunne slynge vinen rundt.
-at man ikke skal bli distrahert av håndkrem, neglelakk, matlukt eller annet fra hendene når man lukter på vinen.
Vinglass uten stett er visst trendy i disse dager, men det er ikke noe for folk som vil ha mest mulig ut av innholdet i glasset.

Alle som har prøvd å stikke nesa nedi et smalt hvitvinsglass, eller slynge rundt på innholdet i en flat coupe, vet at det ikke er så lett. Slike glass er laget mer for å se stilige ut enn for å være funksjonelle. De kan selvfølgelig brukes likevel, men når man virkelig går inn for å oppleve en vin, er det best å finne fram rødvinsglassene, samme om vinen er musserende, hvit, rosa eller rød.

Da er det bare å slynge, lukte, smake og nyte!

Noen ord om oppvask, helt til slutt: Mange vet sikkert at man bør vaske ølglass for seg, og unngå bruk av en del oppvaskmidler. (I utelivsbransjen blir ølglass vasket separat i en egen maskin.) Dette skyldes at øl har skum, og høyden og konsistensen på skummet er en del av opplevelsen når man drikker øl, og rester av oppvaskmiddel kan ødelegge skummet. Vin, selv musserende vin, har ikke skum. Derfor trenger man ikke tenke på samme måte. Noen vinentusiaster velger å ikke vaske vinglassene sine i oppvaskmaskinen, og bruker spesielle vaskemidler og sånt, men det er ikke nødvendig for oss vanlige dødelige. Forskjellen er helt minimal, og i mange tilfeller ikke merkbar. Glassene må selvfølgelig være rene, da! Om de har stått lenge uten å bli brukt (ikke noe problem her i gården, høhø), kan man sjekke dem før man heller opp – om det ligger støv i dem, eller om de lukter skap, bør man skylle dem før bruk. Tørk dem med et rent kjøkkenhåndle etterpå, og så kan man skjenke i vei.

Gir dette mening, folkens? Klart som glass, alt sammen? Si ifra om dere lurer på noe!

Foto: Pixabay via Pexels, CC0.

Reklame

Legg igjen en kommentar, da vel!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s