La meg begynne med å si at jeg selv var skeptisk til denne paringen, fordi jeg ikke er noe glad i hvit sjokolade. Det er gøy å bli positivt overrasket!
Brachetto er en rød drue som kommer fra Piemonte i Italia, og som brukes til å lage flere ulike typer vin. Mest kjent er Brachetto d’Aqui, og da er det snakk om relativt søte viner som gjerne er perlende eller sprudlende. Disse vinene brukes mest som dessertviner, men søthetsgraden kan variere, akkurat som boblene. I dette tilfellet brukte jeg denne vinen, en nyhet på polet nå i juli! Den koster 159 kroner og er frisk og fruktig – og selv om den er ganske søt, føles den lett og leskende, særlig om den serveres avkjølt, så den fungerer som forfriskning i sommervarmen.
Jeg fikk altså tips om at brachetto var godt til hvit sjokolade, og måtte prøve. Lettere skeptisk. I utgangspunktet drikker jeg nemlig lite søt vin, om det ikke er nettopp til desserten – jeg vil helst ha det knusktørt, og så er jeg altså ikke noe glad i hvit sjokolade heller. (Tvert imot vil jeg ha mørk sjokolade med høyt innhold av kakao, og har ved mer enn én anledning hevdet av hvit sjokolade ikke egentlig burde kunne kalles sjokolade i det hele tatt, nettopp fordi det ikke inneholder kakaomasse.) Selvfølgelig ville jeg smake likevel, og det viste seg å være en veldig god kombinasjon!
Vinen er nydelig i fargen, og har en floral nese med noter av bringebær og andre røde sommerbær. Den søte, milde, nøtteaktige smaken på sjokoladen står fint til aromaene i vinen. Vinens bobler skjærer gjennom kakaofettet, og sukkeret i sjokoladen får vinen til å framstå enda friskere, så de to utfyller hverandre godt. Jeg synes sjokoladen blir bedre med brachetto til, og omvendt.
Dette er en morsom paring å prøve på terrassen i sommer!
Neste gang jeg blir tilbudt hvit sjokolade, skal jeg si: «Bare om jeg får brachetto ved siden av.»
Takk til Brand Wine Estates for smaksprøve.