Jeg har nevnt dette før, men det fortjener gjentagelse og et eget innlegg. Her kommer et enkelt, effektivt tips som alle kan dra nytte av hjemme!
Temperatur er viktig for hvordan mat og drikke oppleves, og det er ofte noe folk har sterke meninger om. Bare tenk på hvilke opphetede diskusjoner som kan oppstå når noen avslører at de har sjokoladen i kjøleskapet! Blir kaffekoppen glemt og innholdet lunkent, vil mange velge å ikke drikke opp. Har osten stått lenge ute og begynt å svette, frister den mindre.
Hva med vinen, da? Vi nordmenn har gjerne for vane å oppbevare rødvin på kjøkkenbenken eller kjøkkenhylla, og hvitvin i kjøleskapet. Som regel drikkes altså rødvinen romtemperert og hvitvinen kjøleskapskald. Det er kanskje praktisk, men ingen av disse temperaturene er optimale – den røde vinen vil virke mer dvask når den er såpass varm, og den skarpe alkoholsmaken vil komme tydeligere frem, mens den hvite vinen vil virke syrligere når den er såpass kald, samt smake mindre.
For å generalisere og forenkle litt:
De fleste rødviner er på sitt beste ved en serveringstemperatur på 15-17 grader, altså litt kjøligere enn vi er vant til.
De fleste hvitviner smaker best og mest ved en serveringstemperatur på 8-10 grader, altså litt varmere enn vi er vant til.
Heldigvis kan man med ett enkelt grep optimalisere begge to!
Ta hvitvinen ut av kjøleskapet en halvtime før du skal drikke den,
og sett rødvinen inn i kjøleskapet en halvtime før du skal drikke den.
Så lett er det faktisk! Dette er ikke snobberi, det handler rett og slett om å få mest mulig ut av vinflaskene man har kjøpt. Det er også lurt å huske at om man er i tvil, er det alltid bedre å servere vinen litt for kjølig enn litt for varm, ettersom temperaturen uansett vil stige i glasset etterhvert.
Klarer man å få denne grunntanken og denne gode vanen – kjøleskapshalvtimen – inn i hverdagslivet, vil vinen man drikker hjemme smake ekstra godt!
Skål for det!
Foto: Squared.one via Unsplash
En kommentar om “Kjøleskapshalvtimen”