Kjekt å vite om lufting av vin

Karaffel | vinogvegetar.no

«Se på det som en god strekk etter en lang lur», sa foreleseren min i London.

La oss se nærmere på lufting av vin. Det går ganske enkelt ut på å helle vinen over i en karaffel før man drikker den, og det har flere fordeler!

Noen ganger får man høre at vinen er «lukket». Det vil si at den lukter og smaker mindre og annerledes enn den er ment å gjøre. Den trenger luft for å åpne seg, by på seg selv, komme til sin rett. Mange viner tilbringer flere år på flaska før vi drikker dem. Det sier seg kanskje selv at det tar litt tid å våkne til liv etter noe sånt?

I mange tilfeller får vinen nok luft av å helles fra flaska til glasset, og deretter slynges litt rundt før man drikker. I andre tilfeller er det greit med en mellomstasjon for å få mest mulig ut av vinen.

Det er tre hovedgrunner til at vi lufter vin:

-Temperatur
Om vinen er litt for kald, vil den varmes opp av lufta og kontakten med karaffelen, slik at den får ønsket drikketemperatur. Det gjør også at den smaker mer, ettersom varme vekker aromastoffene.

-Luft
Kontakt med luft påvirker vinen. Oksygen er et virkestoff som har ulike effekter, også på negative måter, men her bruker vi luft som et verktøy i positiv forstand. Både røde og hvite viner blir mindre skarpe og stramme når man lufter dem. Dersom du synes at rødvinen føles altfor snerpete eller hvitvinen er altfor syrlig, kan du gi dem et opphold i karaffel, og så vil de oppleves rundere. Dessuten vil smakene utvikle seg og bli mer sammensatte.

-Bunnfall
I gamle viner og viner som ikke er filtrert eller klaret kan det dannes bunnfall. Dette er ingen fare og ingen feil, det er helt naturlig, men bunnfallet kan ha en bitter smak – og det kan virke litt ulekkert. Hvis man ikke vil ha sånt i glasset sitt, kan man være ekstra forsiktig når man heller over vinen, slik at bunnfallet blir igjen i flaska.

Hvilke viner bør luftes?
De færreste viner er helt avhengige av lufting, men de aller fleste påvirkes positivt av det! Med andre ord er det noe man kan gjøre når man har tid og lyst, både med rød, hvit og rosa vin, både unge og eldre utgaver. Som nevnt vil lukkede viner og stramme viner har ekstra godt av det, så om du mener det lukter/smaker lite eller føles skarpt, tilfør luft.

Hvordan gjør man det?
Det er såre enkelt, og man trenger heldigvis ingen dyr, kunstferdig karaffel! Mugger, kanner og vaser fungerer fint – bare pass på at de er helt rene og at det går an å skjenke fra dem. Åpne vinflaska, hell vinen over i hva-du-nå-har-tilgjengelig og slyng den forsiktig omkring i et lite minutt. Det går an å helle den tilbake på flaska om man vil, så lenge man har ei trakt i bakhånd, men ellers er det enkleste å skjenke rett fra karaffelen.

Hvor lenge bør vinen få lufte seg?
De fleste viner får nok luft når de helles over og slynges litt rundt, og er dermed klare ganske snart. Ta en slurk og se hva du synes – om den fortsatt ikke smaker eller føles helt som du hadde sett for deg, så la karaffelen stå i et kvarter og prøv igjen.
Når det gjelder eldre, komplekse lagringsviner som klassisk Bordeaux, kan man være tidligere ute, med utgangspunkt i hvor gammel vinen er. Man kan tenke én time for ett tiår og to timer for to tiår, men de færreste viner trenger å stå noe særlig lenger enn to timer.
(Om vinen blir stående for lenge, kan det faktisk bli for mye av det gode, slik at oksygenet får de negative effektene vi var innom tidligere. Hvis vinen er mer enn 30 år gammel, kan man med fordel drikke den så snart man er blitt kvitt bunnfallet.)

Noen ord om dekantering til slutt…
Mange bruker uttrykkene lufting og dekantering om hverandre, men det er ikke det samme. (På engelsk bruker man «decanting» for begge deler, så det er nok det forvirringen stammer fra.) Å slå ei flaske vin oppi ei saftmugge på kjøkkenbenken er én ting, mens å dekantere en vin på den tradisjonelle måten er noe ganske annet – det er noe vinkelnere verden over må lære seg og trene på, slik at de overholder reglene, husker rekkefølgen og ikke søler en dråpe på duken. Det er en ganske langtekkelig og nærmest seremoniell prosess, som begynner når en gjest bestiller en fiin aargangsvin. Flaska skal håndteres riktig fra man henter den i vinkjelleren til alle rundt bordet har noe i glassene. Dekantering krever tid og utstyr og øvelse, og gjøres som regel bare på dyre restauranter. Her ser man et eksempel!

Håper noen får lyst til å prøve å lufte den neste vinen de åpner! (Kanskje favorittvinen blir ENDA bedre da?) Hvis man virkelig vil se hvilken effekt lufting kan ha, kan man gå sammen flere og kjøpe to flasker av samme vin. Åpne den ene og hell den i en karaffel, og la den stå i en halvtime. I mellomtida åpner og smaker man på den andre flaska. Til slutt smaker man på vinen i karaffelen. Forskjellen vil i de fleste tilfeller være ganske stor!

Åh, det er gøy å eksperimentere med vin.
Smil og skål herfra!

Reklame

En kommentar om “Kjekt å vite om lufting av vin

Legg igjen en kommentar, da vel!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s