Gul currygryte

Gul currygryte / vinogvegetar.no

En rask og rimelig rett som varmer og metter, og som smaker helt supert!

Hva er vel bedre enn å drømme seg vekk til solfylte strøk når vinteren føles litt for lang? Her kommer en oppskrift med inspirasjon fra Thailand!

GUL CURRYGRYTE
Passer som middag til to (skrubbsultne) eller tre personer

Ingredienser

1 cm fersk ingefær
1 hvitløksfedd
1/2 rødløk
2 ss gul currypasta (vi brukte denne, men andre typer kan brukes, og currypulver fungerer også)
1 boks kokosmelk
1 lime
1 søtpotet
2 poteter
1/2 rød paprika
1 boks kikerter
2 vårløk
soyaolje
olje til steking

Framgangsmåte

Finhakk ingefær og hvitløk og hakk rødløk. Ha alt i ei dyp stekepanne eller en bred kasserolle sammen med litt olje, og fres det til løken er blank. Tilsett currypasta og la den steke med i et par minutter. Hell oppi kokosmelka (hvis den har skilt seg i boksen, så rør den jevn først) og press limesaften oppi, og rør til alt er godt blandet. Skrell potet og søtpotet og skjær dem i terninger, og ha dem oppi. La dem koke i sausen til de er møre (15-20 minutter, omtrent). I mellomtida kan man skylle kikertene og hakke paprika og vårløk, og så kan man sette på ris eller nudler hvis man vil ha det ved siden av. Tilsett kikerter, paprika og vårløk når det er noen minutter igjen til potetterningene er møre. La det hele koke sammen og smak til med soyaolje.

Vil man ha en litt mildere og mer kremet gryte, kan man røre inn noen spiseskjeer crème fraîche eller yoghurt naturell til slutt. Vil man derimot ha en mer krydret rett, kan man tilsette chili etter ønske.

Serveres gjerne med ris eller nudler, eller med noe godt brød ved siden av.

Vinforslag

Man skulle kanskje tro at det ikke var mulig å finne vin som passer til orientalsk mat, men det er heldigvis ikke tilfellet! Det er riktignok en litt krevende paring. Retter som denne inneholder nemlig mange ulike krydder som gir et komplekst smaksbilde, og dessuten kan de være ganske sterke og skarpe, slik at enkelte viner vil bli fullstendig overkjørt. Samtidig gir karbohydratene søtlig preg og kokosmelka en fyldig, kremet dimensjon som krever at vinen har tilstrekkelig syre. Heldigvis er det noen hvitvinsdruer som takler det meste!
En syrefrisk riesling, gjerne en som kommer fra Tyskland og også har litt restsødme, fungerer godt i slike situasjoner. Denne, for eksempel, kan anbefales! Gewürztraminer er en annen drue som gir syrlige viner med mye fruktsødme, med tropisk aroma og et visst krydderpreg. Denne er ikke dum. Druene viognier, pinot gris og muscat er også blant dem som kan passe til slike matretter, for dem som vil spørre seg fram på polet.
Vil man heller ha øl, er det en ærlig sak. Thailand har faktisk tre egne typer pilsnerøl – Singha, Chang og Leo – som er forfriskende og gode til sterk mat.

Vel bekomme!

Reklame

Legg igjen en kommentar, da vel!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s