Nye viner i mars

På fredag kom det en drøss nye produkter på polet! Her kommer et tjuetalls viner som utmerket seg positivt hos meg!

Musserende vin

Launois Champagne Grand Cru Réserve Brut
En nyhet i champagne-kategorien blanc des blancs, en ren chardonnay. Denne er fruktig og moden, med lukt og smak av gule epler, grillet sitron, nøtter og gjærbakst. Fine, tette bobler og frisk syre, samt fin lengde. God kvalitet til en hyggelig pris.
BU, 350 kroner, polnummer 12696201

Trius Brut
Bobler fra Canada, laget på skikkelig vis. Vinen frister med sitrus og kjeks og mineraler. Forfriskende og syrlig, med god fruktkonsentrasjon. Godt og gøy!
Basis (kategori 6), 255 kroner, polnummer 12595001

Hvitvin

Triennes Viognier Sainte Fleur 2019
Denne produsenten er helt ny i Norge, og lager spennende viner i Provence i Frankrike. Viognier er gjerne en sånn drue som man enten liker eller ikke liker, men dette er en god representant. Floral og fruktig nese, rose og tropisk frukt som mango og lichi, samt krydder. Slank og elegant til viognier å være, med god syre og hint av mineraler.
BU, 224 kroner, polnummer 12670401

Cantine di Marzo Greco di Tufo 2019
En seriøs hvitvin fra en familieprodusent i det sørlige Italia, som byr på sitrusfrukt, urter og litt stein. En knusktørr og syrefrisk sak som ville passe ypperlig til sitronpasta!
BU, 220 kroner, polnummer 12596201

Barbadillo Sabalo Palomino 2019
Spansk hvitvin laget på druen palomino, som er best kjent fra sherry! Dyp, gylden farge. Skarp nese med nøtter og saltpreg, smak av steinfrukt. Vinen er rund og moden, men syrlig. Konsentrert og rik. Dette var et spennende nytt bekjentskap.
BU, 190 kroner, polnummer 12696401

Hammeken Gryphus Organic
Jeg tipset om noen BIB-er før vinterferien, og her kommer det en hvit variant. Dette er også en spanjol, en blanding av viura og sauvignon blanc, som byr på stikkelsbær, grønne epler og nektarin. En frisk og fruktig sak. Her er det mineraler, her er det nok syre. Skal man etterhvert tilbringe litt tid i båten eller oppe på fjellet, går det an å ta med seg denne.
BU, 380 kroner, polnummer 12782306

Les Crêtes Mon Blanc 2019
Hvite viner fra de aller nordligste delene av Italia havner i skyggen av de mer kjente fra midten av landet. Her har vi et godt eksempel på at de ikke bør undervurderes, i form av en blanding av fem druer, hvorav flere som nesten bare brukes her i Valle d’Aosta. En nyansert og elegant hvitvin med flott mineralitet. Sitruspreget og syrefrisk, med en fin ettersmak av røstet korn.
BU, 234 kroner, polnummer 12807201

Quinta da Fonte Souto Florão Branco 2019
En ny portugisisk produsent stiller her med en særdeles matvennlig vin. Den er fruktig og kompleks, aromatisk og interessant. Lukt og smak av gul frukt og solvarm stein, fin syre og en lang ettersmak med røstet preg. Mye for pengene.
BU, 170 kroner, polnummer 12636301

Henners Native Grace Chardonnay 2018
Engelske bobler er blitt kjempepopulært de siste årene, og nå kommer også de engelske hvitvinene for fullt! Denne lukter og smaker av sitrus og våt stein. Sitrende syrlig, slank og lett. Dette lover godt!
BU, 290 kroner, polnummer 12694801

Chapel Down Kit’s Coty Chardonnay 2017
Denne er også fra England, men her er stilen en annen, for denne er fatpreget. Moden nese med gul frukt, mineraler og et lite furupreg, flott intensitet og syre. Denne er elegant og sitter lenge.
BU, 450 kroner, polnummer 11726101

La Monella Bianco 2019
Skinnet bedrar – jeg synes etiketten på denne vinen får den til å se ut som noe billig skvip, haha, men det er kanskje bare meg? Uansett er innholdet godt og spennende! En naturvin med heftig farge og heftig nese. Den er rik og rund og moden, både tropisk og floral og kraftig, og den har lang ettersmak. Vegansk.
BU, 275 kroner, polnummer 12360301

Brogsitter No.1 Ahr Spätburgunder Blanc de Noir Trocken 2020
Hvit vin laget av røde druer, sånt er gøy! Ung, frisk og fruktig, med sammensatt smak av fersken og jordbær i tillegg til sitrus og epler, pluss en flott mineralitet. Leskende, anvendelig og morsom vin til en fin pris.
BU, 175 kroner, polnummer 12803801

Rosa vin

Brogsitter Private Edition Ahr Spätburgunder Rosé Trocken 2020
Rosa godsaker fra samme vinhus som hvitvinen over. Det lanseres faktisk tre rosa viner fra denne produsenten nå, og de er alle verdt å sjekke ut. Jeg velger å trekke fram denne, for den er tranebærpreget og aromatisk, fast, fyldig og lang. En seriøs og matvennlig sak.
BU, 215 kroner, polnummer 12804001

Campillo Rosé 2019
Når skal vi til Spania, og til druen garnacha. Vi er kanskje mest vant til å treffe på den i rødvin, men her er den lys ferskenfarget. Vinen har sval nese med rips og rabarbra. I munnen følger grapefrukt og bringebær. Fruktighet, fylde og struktur. Mineralsk avslutning og syrefrisk snert. Denne er fin til mat, har personlighet og gir mye for pengene.
BU, 166 kroner, polnummer 12637501

Triennes Rosé 2020
Her kommer den samme Provence-produsenten igjen, med en sånn livlig rosavin som nærmest hopper ut av glasset. Her får vi masse frukt og bær, med et fint preg av blomster og mineraler, i en frisk og lettdrikkelig pakke.
BU, 194 kroner, polnummer 12670201

Rødvin

Campillo El Niño 2018
En real rioja! Bjørnebær og blåbær på nesa, hint av treverk og vanilje. En rik og fyldig og myk affære med snille tanniner og varmt fruktpreg, samt nok syre til at den føles ganske frisk. Dette var jo et svært varmt år, men vinen har godt integrert alkohol. Likevel kan den med fordel drikkes lett avkjølt. En moderne spanjol som nikker til forfedrene sine.
BU, 166 kroner, polnummer 1986701

Triennes Les Auréliens Rouge 2017
Denne produsenten lager rødvin også, og her har vi en skogsbærpreget og kjølig blanding av syrah og cabernet sauvignon. Litt jordlig, litt pepret, en lett og medgjørlig og relativt elegant vin som gir mye for pengene.
BU, 204 kroner, polnummer 12670501

Cellier Saint Benoit Arbois Pupillin Ploussard La Ronde 2019
Rødvin fra Jura-fjellene i Frankrike er ofte spennende, og den lokale druen ploussard er noe for seg selv, så dette er en artig skrue. Nesten oransje i fargen, med en kandisert nese – om det fantes ripsgodteri, ville det luktet slik! Vinen har veldig myk munnfølelse, den er konsentrert og litt krydret, med en sødmefull avslutning og medium syre. Til ostefatet!
BU, 404 kroner, polnummer 12593001

Folk Machine B.Y.O.B Red Wine
Her kommer det sannelig en BIB til. Amerikansk rødvin på kartong er ofte ganske søt og plump – om man ser nærmere på denne kategorien på polet, og finner de mest populære produktene, inneholder alle mer enn dobbelt så mye sukker som denne, og noen tre og fire ganger så mye. Her har vi noe helt annet, en frisk og strukturert vin med fire ulike druer, smak av varme bjørnebær og syrlige tranebær, godt grep og god lengde. Dette er ikke noe samlebåndsprodukt, det er en skikkelig vin fra en liten produsent, der vinmakerne selv har montert kartongene og limt dem igjen med miljøvennlig lim, hoho. Denne kan man kjøpe inn til hytteturen i påskeferien.
BU, 552 kroner, polnummer 12595206

Les Crêtes Pinot Nero 2019
Denne produsenten i Valle d’Aosta lager også rødvin, og her har vi en lekker pinot nero. Lys og fristende farge, aromatisk nese med kirsebærpreg, fruktig og sval og elegant stil. Vinen er bløt og medgjørlig, men har fin struktur i finish, og sitter lenge.
BU, 328 kroner, polnummer 12807701

Dea Vulcano Etna Rosso 2019
Rødviner fra Sicilia er ofte interessante, takket være det vulkanske jordsmonnet på øya. Denne er intet unntak, og både navnet og etiketten viser tydelig hvor vinen kommer fra. Dette er en nerello mascalese, og den minner litt om en pinotage, synes jeg. Her bugner det av jordbær og mineraler, med innslag av tobakk og hint av røyk. En rund og lett sak med nok syre og et fast grep til slutt. Denne var gøyal.
BU, 261 kroner, polnummer 12751401

Chakana Sobrenatural Bonarda 2020
Nå skal vi til Argentina, og denne vinen er laget av ren bonarda. Den er dyp og flott i fargen. Aromatisk og interessant nese – her er det noe nesten smøraktig, pluss blomster og friske bær i mengder. En rik og intens og rund og morsom rødvin. Vegansk.
BU, 175 kroner, polnummer 12552101

Frey Pinot Noir 2018
Iblant vil man bare ha en god pinot noir, eller spätburgunder, som druen kalles i Tyskland. De tyske variantene blir stadig bedre! Denne har lys, lekker farge og en elegant og kjølig nese preget av røde bær. En syrefrisk og lettdrikkelig variant med snille tanniner. Ja, takk, du kan gjerne fylle opp glasset mitt.
BU, 200 kroner, polnummer 12603601

Klein Spätburgunder 2017
Her har vi en til, men denne er hakket varmere og mer strukturert. Relativt moden nese med jordbær og krydder, fruktig og frisk smak. Avslutningen gir godt grep og et fin syrlig snert. En innsmigrende og anvendelig vin.
BU, 205 kroner, polnummer 12695301

El Esteco Malbec 2018
I den andre enden av skalaen finner vi druer som malbec, som gir kraftigere viner. Her har vi en argentiner som ser ut som blekk, som og byr på mørke bær og krydder, med et hint av mineraler på kjøpet. Moden, fyldig og intens, men likevel myk og mild. En klem i et glass.
BU, 195 kroner, polnummer 12590201

Mullineux Syrah 2018
Vi tar en tur ned til Sør-Afrika også! Mullineux er en anerkjent produsent, og dette er et godt eksempel på hvordan sørafrikansk syrah kan smake om man behandler den riktig. Vi får bjørnebær, blåbær og pepper. En fruktig og bløt affære, som likevel har god syrlighet og struktur. En godt balansert og behagelig vin med lang ettersmak.
Basis (kategori 6), 320 kroner, polnummer 342101

Håper alle finner noe som frister! Smil og skål herfra!

Legg igjen en kommentar, da vel!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s