VIN-terferie!

Winter vineyards

Dette bildet av en snødekket vinmark er tatt i Spania. Det er kanskje ikke akkurat et land vi forbinder med snø, men været er uforutsigbart, og vinstokker må takle mye rart i løpet av et år!

Det finnes så mange områder, druer og metoder man ikke alltid tenker over, og så mange «minoritetsviner» man kan smake på! I anledning vinteren og vinterferien, her kommer noen kjappe tips til (snø)hvite viner fra kalde steder:

Sveits
Her går det faktisk an å dyrke druer og lage vin, oppe i fjellheimen. Det finnes foreløpig ikke så mye fra Sveits på polet i Norge, men kanskje det kunne være spennende å sjekke ut denne produsenten?

De italienske aplene: Valle d’Aosta
Helt nord i Italia, omgitt av fjelltopper, finner vi de mest høytliggende vinmakene i Europa. Regionen Valle d’Aosta har sin helt egne hvitvinsdrue som heter prié blanc, og sånt er alltid gøy å smake på. Det finnes bare én vin på polet som lages på denne druen i dette området, nemlig denne!

Canada
Det produseres vin i The Great White North, selv om mye av det er fruktvin, og det teller liksom ikke… Noen driver heldigvis med druer også! Kanadisk vin er sjelden vare i Norge foreløpig, men hva med å prøve noe fra denne produsenten?

Tyskland og Østerrike: Eiswein!
Disse to landene byr på en spennende spesialitet: Eiswein, alstå isvin! Dette er dessertvin som lages av frosne druer. Smaken blir veldig konsentrert når vannet i druene fryser. Slik vin er krevende og kostbar å produsere, og den fylles på små flasker (37,5 cl) som får ganske stive priser, men det er helt spesielt og sååå godt. Her er polets lille utvalg!

Riktig god, hvit vinterferie!

Foto: Hobby Art via Flickr, CC BY-NC-ND 2.0.

Legg igjen en kommentar, da vel!